Mens raakt voorouder kwijt bij tien boeiendste weetjes 2021

0
233

Weet Magazine heeft de tien ‘boeiendste wetenschapsnieuwtjes uit 2021 voor christenen’ op een rij gezet. Ze hebben veelal te maken met Bijbelse archeologie, schepping/evolutie, of medisch-ethische zaken. Op nummer 1 staat de vondst van de naam van Gideons bijnaam Jerubbaäl op een potscherf uit de tijd van de rechters. We noemen er nog twee.

Eerst die op nummer 2. Die gaat over een deuk die de ‘evolutieboom’ heeft opgelopen. Evolutionisten zagen het fossiel van Sahelanthropus tchadensis, een aapachtig wezen (foto), lange tijd als de oudste menselijke voorouder. De soort zou zelfs rechtop hebben gelopen. Maar nieuw onderzoek naar het dijbeen van de heer Sahelanthropus knikkert deze ‘voorouder’ uit de menselijke stamboom. Het dijbeen bleek helemaal niet geschikt te zijn om rechtop te lopen. De onderzoekers concludeerden daarom dat hij mogelijk helemaal geen menselijke voorouder was.

Op nummer 4 staat een weetje over genderdysforie. Dat is het verschijnsel bij sommige mensen die het gevoel hebben dat het ‘niet klopt’ dat ze geboren zijn als meisje of jongen. De ‘oplossing’ luidt nogal eens om dan maar (soms al aan het begin van de tienerjaren) puberteitsblokkers in te zetten en geslachtsveranderende operaties te laten uitvoeren. Een studie die eerder dit jaar verscheen, laat echter zien dat 90 procent van de jongens die op jonge leeftijd genderdysforie hadden, daar later (rond hun 20ste) geen last meer van hebben. Een onomkeerbare operatie (of slikken van hormonen) kan dus beter maar niet in al te grote haast worden uitgevoerd.

Veel meer weetjes zijn te vinden op weet-magazine.nl.

Foto: Sahelanthropus tchadensis in het Smithsonian’s National Museum of Natural History’s Koch Hall of Evolution in Washington. © Flickr/Greyloch.