Het verhaal van topwielrenner Gino Bartali wordt niet vergeten

0
183

Op de website van Christenen voor Israël deze week: heel in het kort het geweldige verhaal over de Italiaanse topwielrenner Gino Bartali. Hij verrichtte tijdens de Tweede Wereldoorlog opmerkelijke koeriersdiensten.

In de kelder van zijn woning verschafte hij een bevriende Joodse familie onderdak. Maar wat nog meer was: hij smokkelde in het frame en onder zijn zadel van zijn fiets vervalste persoonsbewijzen en bezorgde die aan Joodse onderduikers in diverse kloosters. Het verhaal van Baretali is overigens niet onbekend. Hij had als bijnamen onder andere De Vrome en De Monnik. Hij was een toegewijd rooms-katholiek.

Een kardinaal die bij het verzet betrokken was, zag in Batali een ideale koerier en haalde hem over om bij het verzet betrokken te raken. Hij zou vanwege zijn kampioenstatus minder snel worden aangehouden. Bartali bleef tijdens de oorlog volop zijn trainingskilometers maken. De oorlogsjaren hadden eigenlijk zijn topjaren moeten zijn. Bartali was een tijdgenoot en rivaal van de veel beroemdere renner en landgenoot Fausto Coppi.

Bartali was een gelovig man. Hij overleed op 5 mei 2002 op 85-jarige leeftijd. Hij verwachtte ook nog een goede toekomst: “De hemel is vast een heerlijke plek, net als de groene toppen van de Dolomieten, nadat je honderd bochten hebt gedraaid en al die tijd hebt doorgetrapt.”

Foto: Bartali onderweg in de Tour de France van 1948.