ADEM Project geeft slaven een stem

0
273

Tijdens het Pinksterweekend lanceert het ADEM project zijn allernieuwste single en bijbehorende videoclip: Breathe Again. Een song die is ontwikkeld met en voor hulporganisatie International Justice Mission (IJM) om zo een stem te zijn voor slaven en anderen die geen stem hebben. Om recht te doen en onrecht te benoemen en te bestrijden. Vanaf 21 mei is het lied beschikbaar via YouTube en de streamingdiensten.

In de videoclip wisselen beelden van de zangers van het Adem Project en opnames van IJM zich af. Het zijn beelden waarin kinderen worden gevonden, bevrijd uit slavernij, prostitutie, armoede, mishandeling. Deze beelden maken duidelijk dat vrijheid en ademruimte niet voor iedereen vanzelfsprekend is. “En dat is de reden dat we met IJM in zee zijn gegaan voor dit lied”, licht initiatiefnemer Filemon Peroti van Adem Project toe. “De beelden van deze kinderen raken ons hart, de uitzichtloosheid waarin sommige kinderen zich bevinden is schrijnend en we willen hen via dit lied een stem geven. Dat zingen we ook in de lyrics: I won’t keep silent, I’ll be your voice. Deze tekst is gebaseerd op Spreuken 38.”

Strijd
International Justice Mission (IJM) is een wereldwijde organisatie die de armsten beschermt tegen geweld. IJM werkt samen met lokale autoriteiten om slachtoffers te bevrijden van geweld, daders te laten berechten, de levens van de slachtoffers te herstellen en rechtssystemen te versterken.
De plaag van geweld tegen de armsten uit zich onder andere in slavernij, mensenhandel voor de commerciële seksindustrie, seksueel misbruik van minderjarigen, illegale landonteigening en politiegeweld. IJM is de grootste organisatie ter wereld in de strijd tegen moderne slavernij.
Ruwe diamant
“Het nummer begon als een ruwe diamant.”, vertelt Peroti. “Frank Austin had een liedje geschreven over kinderen in slavernij, voor een IJM-project. Vanuit Adem zijn we vervolgens gaan meeschrijven, herschrijven en vormen. Uiteindelijk hebben zes personen meegewerkt aan de totstandkoming van de tekst. Daardoor kwam het nog krachtiger uit de verf en is het nu echt een anthem geworden voor gerechtigheid.”

De single Breathe Again is het zevende lied dat het ADEM Project uitbrengt, een collectief dat bestaat uit jonge muzikanten, zangers en liedschrijvers, zoals Filemon Peroti, William Wixley, Ann Michelle Lee, Abigail Martina, Frank Austin, Amanda Lock, Christiana Bohorquez, Chesron Sminia en Pearl Jozefzoon.