Wandelen achter kruis door 42 dorpen houdt geloof in beweging

0
249

Na 42 wandeletappes eindigt op pinksterzaterdag in Wijnjewoude  de Dorpentocht316, die tussen Pasen en Pinksteren werd afgelegd. Dagelijks waren er zo’n tien tot enkele tientallen wandelaars van de partij.

Het doel van de door Unite in Christ georganiseerde tocht was om christenen in de diverse dorpen te verbinden en op te roepen tot gebed voor geestelijke opwekking. Doordat het jaarlijkse massaal bezochte Pinkerfeest316 in Wijnjewoude ook dit jaar door corona kan doorgaan, wilde de organisatie iets anders doen: de mensen komen niet naar het kruis, het kruis komt bij de mensen. Letterlijk.

Een trekkertje en aanhangwagen met daarop een kruis trok langs verschillende dorpen in Drente, Groningen en Fryslân en werd gevolgd door de deelnemers. “Er ontstaan op deze manier heel bijzondere gesprekken”, aldus een deelnemer aan een van de laatste etappes. “Ik loop de tocht mee uit dankbaarheid voor mijn herstel na een herseninfarct.”

Regenboog

De etappe van woensdag had te maken met stevige buien. Twintig wandelaars lieten zich niet weerhouden van de wandeltocht van Buitenpost naar Surhuisterveen. “We hebben wel zwaarder weer gehad”, aldus teamleider Arend Kroes. “We liepen op een gegevens moment met dertig man door een zware hagelbui. Op het moment dat we samen het avondmaal gingen vieren, brak de zon door en kregen we de regenboog te zien.”

Bij de kerken in Augustinusga en Surhuizum werd gestopt voor een korte pauze en ging de groep in gebed voor de dorpen. Fietsers stapten af om mee te bidden. In Surhuisterveen werd de etappe van bijna tien kilometer afgesloten met soep en broodjes, met samenzang en gebed.

De afgelegde route door de drie noordelijke provinciën vormt dan precies een hart. Verootmoediging, dankbaarheid en verbintenis met elkaar, eenheid in Christus en de bloei voor de dorpen, alles is aan bod geweest tijdens de tocht van in totaal ruim 400 kilometer.

Meer over de achtergrond van de actie is te vinden op de website van Unite in Christ.