ADEM Project maakt lied over schuilen bij God

0
169

Onlangs bracht het collectief ADEM Project het lied Altijd Dichtbij uit over hoe God je niet loslaat in onzekere tijden. De single is te beluisteren via Spotify en de andere bekende streamingdiensten.

Het ADEM Project heeft de afgelopen jaren al heel wat liedjes uitgebracht over gevoelens van somberheid en onzekerheid en het zoeken van rust bij God. Dit nieuwe nummer ontstond op een bijzondere manier. Filemon Peroti, woordvoerder van het ADEM Project, kreeg in 2018 een appje van een vriend. Deze vriend vroeg om te bidden voor aanbiddingsleider Jannica van Barneveld. Zij kreeg te maken met acuut leverfalen. Christenen door het hele land baden voor haar. Ook Filemon en mensen in zijn kerk gingen voor haar bidden. Jannica’s leven hing in die periode aan een zijden draadje. Terwijl de groep aan het nadenken was over hun nieuwe album, ontstond bij Filemon het idee om samen met Jannica een worshipsong te schrijven, gebaseerd op haar verhaal. Een worshipsong om God te aanbidden in de moeilijkste momenten van je leven.

Troostend lied
“Het was onze hoop dat dit een troostend lied voor moeilijke tijden en stormen zou zijn,” vertelt Filemon. Het werd zelfs een troost voor een van de muzikanten die deel uitmaakt van het ADEM project; Amanda Lock. Begin februari overleed haar zus aan kanker. Amanda kreeg tranen in haar ogen toen ze de mix van het nummer hoorde, omdat het zo de kern raakte van de situatie waarin ze zich op dat moment bevond.

Liefdevolle ogen
Amanda: “Toen we het lied schreven, al maanden eerder, kon ik me de symboliek uit het lied duidelijk inbeelden: je koppie boven water proberen te houden, maar niets anders zien dan golvend water en een onstuimige lucht. Uitzichtloos. Totdat je Jezus daar middenin kunt zien. Zijn liefdevolle ogen die rust uitstralen, en dat als je die aankijkt, je weet: het komt goed. Mijn eigen zus leefde ons voor hoe je dat in praktijk brengt. Zij wist haar ogen steeds op Hem gericht te houden. Ze getuigde van rust, van vrede. Ze wilde blijven zingen over Zijn goedheid en trouw. Dat gaf ons, als familie, ook houvast en rust. Het heeft me geïnspireerd om steeds te blijven zingen over Zijn goedheid, Zijn liefde, Zijn trouw. Juist in de storm.”
Filemon vult aan: “Wij geloven dat dit lied mensen zal helpen om naar God te kijken in vertrouwen en Hem om hulp te vragen op de bergtoppen en in de dalen van hun leven.”

Nederlands
Het ADEM Project kiest er bewust voor liederen te schrijven in het Nederlands, omdat je beter begrijpt wat je zingt en het hierdoor meer binnenkomt. Het lied komt dichterbij, iets wat past bij de manier van muziek maken van het ADEM Project, geeft ook Filemon aan: “We kiezen ervoor om de dingen op te schrijven zoals ze zijn. We zingen over stormen, verdriet, leugens, over de barsten in het leven, over angst – niet in platgetreden zinnen of in verheven Bijbelse taal, maar gewoon: zoals we met elkaar praten, zo zingen we ook met elkaar.”
De single Altijd Dichtbij is het 11e lied dat ADEM Project uitbrengt, een collectief dat bestaat uit jonge muzikanten, zangers en liedschrijvers, zoals William Wixley, Roald, Michael Rothuizen, Ann Michelle Lee, Abigail Martina, Filemon Peroti, Frank Austin, Amanda Lock, Christiana Bohorquez, Chesron Sminia en Pearl Jozefzoon.