ADEM project vraagt aandacht voor depressie

0
213

“Is er iemand die met mij het water in gaat, als het te diep is en ik zelf niet meer kan staan?” Het is een van de vragen die gesteld worden in Als Het Te Diep Is. Met dit lied dat het ADEM Project vorig jaar voor het eerst uitbracht op Blue Monday wil het schrijverscollectief dit jaar opnieuw aandacht vragen voor eenzaamheid, depressie en somberheid. “Deze klachten zijn toegenomen door de coronamaatregelen. Zo blijkt uit onderzoek dat driekwart van de jongeren tot 34 jaar mentale klachten heeft”, laat het collectief weten.

Blue Monday is de maandag die wereldwijd bekend staat als meest deprimerende dag van het jaar, aldus het schrijverscollectief van het ADEM project. “De vrolijkheid en lichtheid van de kerstperiode is voorbij, de eerste goede voornemens zijn gesneuveld en de dagen zijn nog donker. Hoewel deze dag niet symbool staat voor depressie wil ADEM juist op deze dag hiervoor aandacht vragen omdat dit een dag is waarop je zou kunnen voelen wat iemand met een depressie doormaakt.”

Het lied Als het te diep is geeft woorden aan de eenzaamheid die mensen meemaken in een depressie. Het beschrijft niet alleen de diepte waarin je weg kunt zakken, maar biedt ook hoop en perspectief; in een situatie waarin het soms eenzaam strijden is, kan het zo nodig zijn dat er iemand is, die naast je staat. Dat is in dit lied verwoordt met de zin: ‘Is er iemand die voor mij de hemel verlaat, die met mij door mijn hel durft te gaan?’

Zelfmoord
Het NOS Journaal meldde afgelopen dagen dat het aantal jongeren tot 30 jaar dat door zelfdoding om het leven is gekomen in 2021 circa 15 procent hoger lag dan in voorgaande jaren. Vooral tijdens de lockdowns was een hoger aantal zelfdodingen te zien. “Afgelopen jaar heeft ook het ADEM Project een bevriende artiest verloren die een einde aan zijn leven heeft gemaakt. Dit was voor iedereen die erbij betrokken was onverwachts en zij dragen nu nog de pijn daarvan met zich mee”, vertelt woordvoerder Filemon Peroti. “Met een groot deel van bevriende muzikanten en artiesten die hem kenden is er afgesproken dat we opener zijn naar elkaar en meer met elkaar praten.”

Mentale klachten
“In Nederland krijgt één op de vijf 18-plussers te maken met een depressie. Elk jaar geldt dat voor ongeveer 5 procent van de volwassenen. Jongeren tussen de 18 en 34 jaar hebben er het meest mee te maken. Tijdens corona is dat aantal flink toegenomen: 57 procent van de jongeren voelt zich steeds vermoeider en somberder. En 74 procent van de jongeren tot 34 jaar heeft sinds de corona-crisis mentale klachten.”
De urgentie zit niet alleen in de getallen, maar voor een groot deel in het bespreekbaar maken. Filemon Peroti: “We willen hier een stem zijn die vooral aangeeft hoe belangrijk het is om naast iemand te staan. Loop niet om iemand heen, maar sta naast iemand – ook als je de juiste woorden niet kunt vinden.”

Luisterend oor
Het ADEM project is betrokken bij het initiatief Its OK Not To Be OK, zie https://itsoknottobeok.nl/ Op de website staat waar mensen naartoe kunnen bellen als ze op zoek zijn naar een luisterend oor. Ook vinden jongeren hier de link naar de chat van stichting Chris en Voorkom! om anoniem te chatten. Als het nodig is, worden ze doorverwezen naar een specialist of organisatie waar ze terecht kunnen zodat ze passende hulp aangeboden krijgen.

Bij het ADEM project zijn onder andere Jay Way, William Wixley, Christiana Bohorguez (TV programma Beste Singer Songwriter van Nederland), Abigail Martina (The Voice), Pearl Jozefzoon, Chesron Sminia, Roald Schaap,  Amanda Lock (Beam Worship), Frank Vermeulen en Ann Michelle Lee betrokken.