Alliantie veroordeelt gebrek aan godsdienstvrijheid in Myanmar

0
233

Het Religious Liberty Partnership (RLP) heeft deze week zijn buitengewone bezorgdheid uitgesproken over de onderdrukking iedereen die de heersende macht in Myanmar uitdaagt. Onder hen zijn ook religieuze leiders en gemeenschappen.

Sinds de staatsgreep door het leger in februari zijn ten minste 700 burgers om het leven gebracht en nog eens 3000 opgepakt en vastgezet. Het RLP is een internationale coalitie van christelijke organisaties voor vrijheid van godsdienst en levensovertuiging, waaronder Open Doors.

“We hebben met ontsteltenis de grove schending van de mensenrechten en burgerlijke vrijheden gadegeslagen sinds de militaire coup in februari dit jaar in Myanmar. We willen onze zorg uitspreken over de achteruitgang van de godsdienstvrijheid in Myanmar”, zegt Floyd Brobbel, voorzitter van RLP. “We moedigen de internationale kerk aan te bidden dat alle inwoners van Myanmar zo spoedig mogelijk hun vrijheid van godsdienst kunnen uitoefenen, zonder misbruik en dat de mensenrechten in het land in acht worden genomen.”

De situatie in Myanmar is dramatisch, stelt directeur Maarten Dees van Open Doors. “We horen van kerken en boeddhistische kloosters die aangevallen en leeggeroofd zijn. Vele tienduizenden mensen, onder wie velen uit de overwegend christelijke bevolkingsgroepen van de Kachin en de Karen, zijn gevlucht en verblijven nu in kampen.”

Wapenembargo

De RLP-verklaring juicht de pogingen van de National Unity Government (NUG) van Myanmar toe in haar poging om een seculiere grondwet te promoten. De NUG ziet zichzelf als de wetmatige regering van het land die het volk daadwerkelijk vertegenwoordigt. In navolging van de NUG roept het RLP op tot een internationaal wapenembargo tegen het militaire regime van Myanmar en gerichte sancties tegen militairen en bedrijven in handen van het leger. In soortgelijke bewoordingen richt de christelijke coalitie zich ook tot de secretaris-generaal van de Verenigde Naties en de Veiligheidsraad.

Bij de foto: Een gebedssamenkomst van Myanmarese jongeren in maart jl. voor godsdienstvrijheid in hun land.

Zie ook: https://rlpartnership.org/news/