Antisemitisme dringt vanaf flanken brede politiek Europa binnen

0
249

Antisemitisme dringt door in de brede politieke stroom in Europa. Haat uit extreemrechtse én extreemlinkse hoek komen samen en deze dringen de ‘politieke mainstream’ binnen. Het is aan de landen waar dit plaatsvindt en aan de EU om daar tegen op te staan.

Een Israëlische studie deed onderzoek naar antisemitisme in de politiek in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje en Ierland. Het Instituut voor Nationale Veiligheidsstudies in Tel Aviv en het Joods Agentschap bestudeerden van eind 2019 tot eind 2020 uitingen van antisemitisme door politici en politieke partijen in de vijf landen.

Volgens de onderzoekers hebben extreemrechtse partijen in West-Europa zichzelf afgeschilderd als aanhangers van Israël en zelfs verdedigers van joden, terwijl partijleden uitingen van klassiek antisemitisme blijven gebruiken. Ze onderzochten ook het antisemitisme van uiterst links, dat meestal wordt vermomd als kritiek op Israël. De onderzoekers constateerden een ‘groeiende convergentie’ van links en rechts antisemitisme, waarbij vergelijkbare berichten en symbolen door beide uitersten werden gebruikt.

Zeer productief
De onderzoekers kozen er om verschillende redenen voor om zich op West-Europa te concentreren. “Het is bijzonder interessant om te zien dat we in de liberale democratieën – die gebaseerd zijn op vrijheid van meningsuiting, persvrijheid, individuele rechten, mensenrechten, rechten van minderheden – ontdekten hoe aanwezig antisemitisme is in het politieke discours”, aldus Adi Kantor, een van de auteurs van het onderzoeksrapport. “We vonden in de landen waar je het niet zou verwachten, zeer productief antisemitisme van ambtenaren.”

Volgens de onderzoekers wordt antisemitisme gepolitiseerd. “Het wordt gebruikt als een politiek instrument tegen vijanden door degenen die het antisemitisme van hun bondgenoten negeren. De brede consensus tegen antisemitisme is gebroken in Europa.”

Een uitgebreid verslag van het onderzoek is te vinden op de website van Christenen voor Israël.