‘Beraadtermijn bij abortus niet afschaffen, maar béter benutten’

0
248

Vrouwen moeten voor een abortus de beraadtermijn van vijf dagen behouden. Dat is de boodschap van bijna 11.000 Nederlanders aan de Tweede Kamer. NPV, Schreeuw om Leven en SGP boden vanmiddag, 9 november, een petitie van die strekking aan Tweede Kamerleden aan.

De petitie is reactie op het wetsvoorstel van D66 en PvdA om de wettelijk verplichte bedenktijd af te schaffen. Het voorstel wordt binnenkort in de Tweede Kamer besproken. Arthur Alderliesten, directeur van Schreeuw om Leven, stelde bij de overhandiging dat de vijf dagen ook van belang zijn om in plaats van abortus na te denken over alternatieve oplossingen.

“Hoewel artsen verplicht zijn vrouwen te informeren over de alternatieven voor abortus, valt dat in de praktijk tegen. De beraadtermijn kan béter worden benut, door die alternatieven te overwegen of te zoeken naar andere oplossingen voor problemen waarmee de vrouw kampt. Denk bijvoorbeeld aan het vinden van huisvesting of inkomen.”

De bedenktijd is niet alleen een uiting van betere zorg voor de vrouw die voor een onomkeerbaar besluit staat, maar komt ook de bescherming van het ongeboren leven ten goede, stellen de drie initiërende organisaties. De petitie werd door Alderliesten overhandigd aan Joba van den Berg (CDA), Mirjam Bikker (CU), Pieter Omtzigt (onafhankelijk Kamerlid), Kees van der Staaij (SGP) en Ockje Tellegen (VVD).

Ideologische drijfveer
Diederik van Dijk, directeur van de NPV, benadrukte al eerder deze week dat geen enkele reden is om de vaste beraadtermijn te schrappen. “Ik hoop dat de Tweede Kamer de zorg voor moeder én kind vooropzet en dit zwaarder weegt dan de ideologische drijfveer om abortus zonder rem mogelijk te maken.”

Kees van der Staaij viel Van Dijk bij: “Een minimale beraadtermijn van vijf dagen beschermt het ongeboren leven. Het beschermt ook vrouwen die gedrongen of gedwongen worden om voor abortus te kiezen. Elke abortus is een verlies. De bedenktermijn kan levens redden.”

De petitie wordt ondersteund door ChristenUnie, CMF, Helpende Handen, prof. dr. G.A. Lindeboom Instituut, One of Us Europa divisie Nederland, RMU, Pro-Life Europe, Logos Instituut en Stirezo.

Foto: Arthur Alderliesten (rechts) na de overhandiging in gesprek met Pieter Omtzigt.