Bijbelcollectie Anne van der Bijl blijft nog wel even groeien

0
89

De Bijbels die Anne van der Bijl gedurende zijn leven verzamelde, vormen een van de meest complete collecties ter wereld. Ze staan sinds eind oktober permanent uitgestald en te bezichtigen bij Open Doors en Wycliffe Bijbelvertalers.

Anne van der Bijl voelde de noodzaak van het Bijbelvertaalwerk en zette zich daar voor in. Hij wilde dat iedereen de Bijbel kan krijgen. De collectie die hij naliet aan Open Doors, was voorheen opgeborgen in het archief.

Joël Batenburg, initiatiefnemer van de tentoonstelling, presenteerde de Bijbelcollectie in zeven doorzichtige koffers: “Ik heb bewust gekozen de Bijbels zo zichtbaar mogelijk te maken. Zes van de zeven koffers zijn te zien in het kantoor van Open Doors. Niet in één ruimte, maar in het hele gebouw. De zevende komt bij Wycliffe Bijbelvertalers.”

Ongemak
De Bijbels staan in transparante koffers op wieltjes. Dat is niet voor niets. Maarten Dees, directeur van Open Doors: “Gods Woord is zo zichtbaar en toegankelijk, het is de bedoeling dat je als kijker ook een zeker ongemak ervaart. Voor ons is het bezit van een Bijbel vanzelfsprekend, maar in veel landen loop je groot gevaar als je een Bijbel bezit.”

De unieke Bijbelcollectie die nu tentoongesteld is bevat zo’n 1300 bijbels in meer dan duizend talen. Twee exemplaren zijn vertaald door June Hobley, die tijdens haar werk in Liberia werd vermoord door opstandelingen. Zij zat tegelijk met Anne van der Bijl op de zendingsschool in Schotland; ze werkten samen in de achterbuurten van Glasgow.

Nieuwste
Bram van Grootheest, directeur van Wycliffe Bijbelvertalers: “Het is een zegen dat we een van de meest complete Bijbelvertalingen zo frank en vrij kunnen laten zien. Terwijl wereldwijd zoveel mensen vervolgd worden om het bezit van een Bijbel.” Koffer zeven staat bij Wycliffe Bijbelvertalers in Driebergen. Wycliffe verzamelt daarin de nieuwste Bijbelvertalingen voor Open Doors.