Christelijke organisaties regelen samen noodhulp voor Oekraïne

0
228

Bij alle hulp die voor Oekraïne op gang komt, heeft zich ook het Christelijk Noodhulpcluster gevoegd. De daarin samenwerkende organisaties bereiden noodhulp voor met lokale partners. Doneren kan vanaf nu via de website christelijknoodhulpcluster.nl.

Na de Russische invasie in Oekraïne zijn al honderdduizenden mensen op de vlucht geslagen naar het westen van het land en aangrenzende landen. Veel mensen hebben vanwege armoede of ouderdom echter geen andere optie dan te blijven.

Het Christelijk Noodhulpcluster verleent noodhulp in de vorm van opvang, voedsel, drinken, dekens, bedden en traumazorg. Dat gebeurt zowel in Oekraïne als in de omliggende landen waar de vluchtelingen stranden.

Irina Linnik, directeur van een partnerorganisatie van Kom Over en Help vertelt: “We zien veel angst en bezorgdheid. Mensen vluchten massaal naar plaatsen waarvan ze denken dat het er veilig is, maar het is overal levensgevaarlijk.”

Landendirecteur van Dorcas in Oekraïne, Ferenc Katko: “Er staan lange rijen voor supermarkten en bij tankstations. Ook proberen mensen geld te pinnen en te wisselen voor euro’s en dollars, omdat onze eigen munt in een rap tempo devalueert. Op alle wegen staan files. In het westen van het land bieden gastgezinnen, scholen, kerken en restaurants plekken aan gevluchte mensen om te overnachten. Vele anderen slapen in hun auto of op straat, in de kou.”

EO Metterdaad
Verschillende leden van het Christelijk Noodhulpcluster werken al decennialang in Oekraïne. Daardoor hebben zij het netwerk en de middelen om snel in actie te komen. EO Metterdaad reist zaterdag naar Moldavië, naar het grensgebied met Oekraïne. Het camerateam en EO-directeur Arjan Lock zullen daar de noodhulp aan vluchtelingen in beeld brengen.

Christelijk Noordhulpcluster bestaat in deze campagne uit Dorcas, EO Metterdaad, Kom over en help, Red een Kind, Tearfund, Woord en Daad en ZOA. Bij rampen en crises komt het cluster snel in actie. Ter plaatse werken de organisaties samen om effectief te kunnen helpen.