Coronajaar houdt Bijbelvertaalwerk Wyclyffe Nederland niet tegen

0
236

Wycliffe Bijbelvertalers Nederland heeft het afgelopen jaar opnieuw bijna 2 miljoen euro besteed aan vertaalprojecten wereldwijd. Ook in het eerste ‘coronajaar’ ging het vertaalwerk gewoon door. En er is nog heel veel werk te verrichten.

Aan het eind van 2020 was de Bijbel – geheel of gedeeltelijk – beschikbaar in 3415 talen. Toch wachten nog meer dan 2000 taalgroepen op de start van een vertaalproject van de Bijbel in hun taal. Het betekent dat naar schatting zo’n 1,5 miljard mensen nog geen complete Bijbel in hun eigen taal hebben.

Die mensen wonen voornamelijk in landen die voor vrije verkondiging van het evangelie gesloten zijn. Toch werd in verschillende talen het vertaalwerk van het Nieuwe Testament afgerond en werd vertaalwerk door lokale kerken zelf opgepakt. Directeur Bram van Grootheest van Wyclyffe Nederland: “Het is bijzonder te zien dat lokale kerken het verlangen hebben om de Bijbel te vertalen in hun eigen taal. We blijven ons ook in 2021 graag inzetten om dit verlangen te laten uitkomen.”

Stripboek Jezus Messias

Door Nederlandse bijdragen werden (onder andere) Nieuwe Testamenten afgerond in de Centraal Afrikaanse Republiek, Papoea-Nieuw-Guinea en Tanzania. In de Kaukasus kwam een Oude Testament gereed. Bovendien werd in 2020 in een recordaantal van 29 talen het stripboek Jezus Messias gemaakt. Wereldwijd werden 160.000 van deze uitgave gedrukt. Het Jezus Messias-stripboek is nu vertaald in 172 edities.

“Het jaar liep anders dan we gedacht hadden”, aldus Van Grootheest, “maar het Bijbelvertaalwerk ging door. Gods Geest kent geen grenzen die door mensen zijn gemaakt. Dat hebben we in 2020 echt ervaren.” Door de maatregelen rond Covid-19 konden kantoormedewerkers niet meer reizen naar de programmalanden; veldmedewerkers moesten hun verlof uitstellen.

Jubeljaar

Wycliffe Nederland vierde in 2020 haar vijftigjarig bestaan. Dat werd mede gevierd door de start van Project20/25 en een jubileumlivestream. Ruim 7000 mensen keken tot op heden de jubileumuitzending.

Het jaarverslag is te vinden op de website van Wyclyffe Nederland.