Oproep tot gebed voor beboete bekeerling in Saoedi-Arabië

0
238

Een Saoedische bekeerling is donderdag door de rechter veroordeeld tot een boete van (omgerekend) 66.000 euro. Zijn familie beschuldigde hem geld te hebben gestolen om Bijbels te kopen. De christen is meteen in hoger beroep gegaan tegen het vonnis.

Open Doors meldt dat Adam (fictieve naam), een gelovige met een moslimachtergrond in Saoedi-Arabië, is veroordeeld tot een boete van 300.000 Saoedische reaal. Hij krijgt dertig dagen om de boete te betalen, tenzij het hoger beroep wordt ingewilligd.

De rechtszaak begon op basis van valse beschuldigingen van zijn familieleden. Hard bewijs voor de beschuldiging van diefstal is er niet, alleen het woord van de familie tegen Adam. Een zwager had Adam al eerder beschuldigd van diefstal. Dat had te maken met het feit dat Adam tegen de zin van de familie een schoonzus had geholpen uit het land te ontsnappen. De vrouw werd vanwege haar bekering tot het christendom mishandeld.

Adam is volgens mensen die dicht bij hem staan, ​​opgelucht dat hij de termijn van ruim vier weken heeft. Dat geeft hem de tijd om voor zijn gezin te zorgen. De angst was dat hij (opnieuw) tot een gevangenisstraf zou worden veroordeeld; hij heeft al verschillende gevangenisstraffen uitgezeten en onderging daarbij ook geseling.

Strenge regels

Christenen hebben het zwaar op het Arabische schiereiland. Open Doors schat het aantal christenen in Saoedi-Arabië op zo’n 1,2 miljoen. Het grootste deel van hen is arbeidsmigrant, die tijdelijk in het olierijke land werken. Deze buitenlandse christenen moeten zich aan strenge regels houden. Saoedi-Arabië staat op de veertiende plaats van de ranglijst christenvervolging.

Kijk voor de (ondertitelde) oproep tot gebed voor Adam het bericht uit Saoedi-Arabië.