Covid-19-pandemie aanjager voor terugkeer Joden naar Israël

0
223

De Covid-19-pandemie heeft gezorgd voor een sterke toename van de aliyah, de terugkeer van Joden uit de diaspora naar Israël. Dit jaar gaat het om een stijging van 31 procent: ruim 20.000 olim (immigranten), tegenover 15.600 in 2020.

De Joodse staat verwacht de komende drie tot vijf jaar 250.000 olim, vooral als gevolg van de wereldwijde Covid-19-crisis. Dat meldt de Radio Israël nieuwsbrief, die zich weer baseert op de nieuwssite worldisraelnews.com.

Volgens Israëls president, Isaac Herzog, wordt de pandemie door Joden over de hele wereld geïnterpreteerd als een oproep om naar Israël te komen. Hij vindt dat de Joodse staat voor hen moet klaarstaan. Herzog bezocht afgelopen week een evenement van Gvahim, een non-profitorganisatie die op uiteenlopende wijze ondersteuning biedt aan nieuwe immigranten en terugkerende expats om hen te helpen werk te vinden of bedrijven op te bouwen in Israël.

“Ik neem aan dat ik u niets nieuws vertel als ik zeg dat Covid-19 voor sommige mensen een aangename verrassing was, in termen van alijah voor Israël. Ondanks de uitdagingen die de pandemie van het coronavirus met zich meebrengt, hebben Joden over de hele wereld de situatie geïnterpreteerd als een oproep om hier te komen, als een kans om naar huis te komen”, aldus Herzog.