De kerk veranderde; hulp aan Beiroet blijft jaar na explosie nodig

0
270

Een jaar geleden werd Beiroet opgeschrikt door een mega-explosie in de haven. Ruim 200 doden, duizenden gewonden, enorme materiële schade én een compleet veranderde kerk waren onder andere de gevolgen. De christelijke noodhulpcluster droeg 2,5 miljoen euro aan hulp bij.

De hulporganisatie Tearfund staat op haar site stil bij de ramp. Kerken in Libanon speelden een belangrijke rol in het bijstaan van de slachtoffers. Daar zijn niet alleen de slachtoffers mee geholpen, maar ook de kerken zelf. Sommige gemeenten hebben gaandeweg een totale metamorfose ondergaan.

Eén daarvan is de Faith Baptist Church in Mansourieh, een buitenwijk van Beiroet, een kerk die tien jaar geleden nog amper uitreikte naar mensen in nood. Toen buurland Syrië in brand kwam te staan, kwam daarin de eerste verandering. “Verschillende echtparen in onze kerk voelden de roeping om iets te doen voor de vele Syrische vluchtelingen hier”, zegt kerklid Joe Bridi. “Het was winter en we gaven hen dekens en andere benodigdheden, en sommigen begonnen naar de kerk te komen.”

Joe en zijn medewerkers zijn nu al maanden bezig om de slachtoffers van de explosie te helpen. “We kunnen niet alles, maar we werken nu met zo’n twintig getroffen gezinnen. We helpen ze met reparaties en andere dingen.” Voor hem is het geen vraag of een kerk zich daarmee bezig moet houden. “We hebben geen keus. Als we het evangelie niet uitleven, verliezen we onze geloofwaardigheid. Dit is wat Jezus deed.”

Hulp bijft nodig

In Nederland sloeg de christelijke noodhulpcluster (ZOA, Red een Kind, Tearfund, Woord & Daad Dorcas, EO Metterdaad), de handen ineen en startte met noodhulp voor de getroffen bevolking. De 2,4 miljoen euro aan giften werd onder andere ingezet via partnerorganisatie Merath.

Meteen na de ramp werden warme maaltijden uitgedeeld en mensen voorzien van andere basisbehoeften zoals hygiënematerialen. Daarna werd overgegaan tot de wederopbouw van het getroffen gebied. Bovendien is veel aandacht besteed aan psychosociale zorg voor de inwoners. “Veel van de getroffen mensen zijn oorspronkelijk afkomstig uit Syrië. De explosie was voor hen opnieuw een traumatische gebeurtenis.”

Het werk in Beiroet zit er nog niet op, aldus Tearfund. “Niet alle schade is al hersteld en ook door de slechte economische situatie en de impact van de coronapandemie blijft onze hulp voorlopig nodig.”