Dichters leggen focus op klimaat

0
175

Om aandacht voor de klimaatverandering te vragen, kun je demonstreren maar ook gedichten schrijven. Een groep van ruim 160 dichters uit Nederland en Vlaanderen heeft zich verenigd als Klimaatdichters en bracht een bundel uit met klimaatpoëzie die ‘Zwemlessen voor later’ heet. Ze geven ook schrijfworkshops en dragen gedichten voor bij klimaatacties. Van één van de dichters, Mirte van den Bos, kwam onlangs ook een bundel uit die gedrukt is op gerecycled papier met heidezaadjes. Als je er een vel uitscheurt en deze in de grond stopt, groeit de natuur letterlijk uit het boek.   

 ‘Er is iets aan de klimaatverandering dat verlamt’, staat in het voorwoord van de bundel ‘Zwemlessen voor later’ te lezen. ‘We kunnen ons de schaal van de schade niet voorstellen. Dus keren we ons af’, schrijft het redactieteam dat bestaat uit Annelie David, Moya de Feyter en Saskia Stehouwer. ‘We houden vast aan wat we gewend zijn al is deze manier van leven ver over de houdbaarheidsdatum.’ Het collectief van klimaatdichters is ontstaan uit een behoefte aan verzet tegen die gelatenheid. ‘We weigeren het normaal te vinden dat we alle bomen aan boskap verliezen, alle haaien aan cosmetica en koraal aan plastic. We willen een wereld tonen waarover de kranten niet schrijven; een werkelijkheid waarin het klimaat misschien nog te redden valt. Als de destructie van onze planeet de menselijke verbeelding te boven lijkt te gaan, dan is het aan kunstenaars om die verbeelding open te trekken.’ Ze willen een andere wereld dan die van hebzucht en geweld. ‘Er moet een wereld mogelijk zijn die niet uitbuit. Er moeten leiders bestaan die kwetsbaren beschermen.’

One World Tree Planting
De bundel bevat een bonte verzameling aan poëzie, geschreven door jonge honden en ervaren rotten in het vak. Mensen die zich ook met woord en daad willen inzetten voor het klimaat kunnen het contactformulier op Klimaatdichters.org invullen. Ze schrijven daarna op de vragenlijst hun ideeën voor (ludieke) acties, schrijfworkshops en dergelijke waarop woord en daad hand in hand gaan. De opbrengst van de bundel gaat naar One World Tree Planting, een bomenproject in Oeganda.

Heidezaadjes
Van één van de mensen die zich aansloten bij de klimaatdichters, Mirte van den Bos, bracht een eigen bundel uit die gedrukt is op gerecycled papier met heidezaadjes. Als je er een vel uitscheurt en deze in de grond stopt, groeit de natuur letterlijk uit het boek. De natuur is ook een veelvoorkomend thema dat ze in haar gedichten aanstipt. Soms schrijft ze poëzie vanuit het perspectief van de zon of wind.  In andere haalt ze natuurverschijnselen als eb en vloed aan die haar gevoel benaderen. Een citaat uit het gedicht ‘Brievenvloot vol berouw’: Ik wacht tot het vloed is / En geef de tranen dan de tijd / Ik fluister aan haar dat ik je mis / En geef haar mijn getuigenissen vol spijt.

Van den Bos’ bundel is gedrukt bij Drukkerij Kunst in Nijmegen en te bestellen via mirtevandenbos@hotmail.com

Zwemlessen Voor Later Klimaatpoëzie, Uitgeverij Vrijdag, 25,95 euro, 191 blz, ISBN 9789460019128