Eerste arrestatie bij nieuw project van IJM tegen kinderprostitutie in Kenia

0
229

Een nieuw project van International Justice Mission (IJM) tegen kinderprostitutie aan de kust van Kenia heeft geleid tot een eerste arrestatie. Een Keniaanse man werd opgepakt wegens seksueel misbruik en uitbuiting van Saida.

Hij had haar naar een villa gelokt met de belofte haar opleiding te betalen. Saida (een gefingeerde naam) bracht haar schooldocumenten mee naar de man, maar werd vervolgens seksueel misbruikt. Een buurvrouw die hoorde wat er met haar was gebeurd, hielp het meisje bij het zoeken van gerechtigheid door naar het Justice Centre te gaan, een lokaal centrum waar mensenrechtenexperts werken. Zij verwezen haar door naar het politiebureau om aangifte te doen.

De man liep vijf maanden daarna echter nog steeds op vrije voeten. Hij staat bekend als iemand met politieke connecties en invloed en werd omschreven als onaantastbaar. Met steun van IJM zette het Justice Centre de politie uiteindelijk aan tot actie. De verdachte werd gearresteerd en de volgende dag al aangeklaagd. Hij riskeert een gevangenisstraf van vijftien jaar. IJM zorgt ervoor dat Saida nazorg en traumahulp krijgt, evenals juridische ondersteuning.

Het project van IJM heeft als doel duizenden kinderen die in armoede leven, te beschermen tegen kinderprostitutie en kindersekstoerisme in Kenia. Seksuele exploitatie van kinderen komt er veel voor, vooral in de kuststreek, en trekt veel westerse toeristen aan. Naar schatting zijn er zo’n 20.000 slachtoffers van kinderprostitutie in Kenia, hoewel slechts een fractie van de gevallen wordt aangegeven bij de politie.

International Justice Mission is een wereldwijde organisatie die de armsten beschermt tegen geweld.