Christelijke organisaties werven voor noodhulp aan Haïti

0
218

Christelijke organisaties zijn geldinzamelingsacties begonnen voor noodhulp aan Haïti. Daaronder zijn EO Metterdaad, de MAF, Tearfund en Woord en Daad. Haïti werd zaterdag getroffen door een zware aardbeving. 

De ramp telt inmiddels ruim 2000 doden; schattingen over het aantal gewonden lopen uiteen van 7000 tot 12.000. Nog veel meer mensen raakten dakloos: zo’n 26.000 huizen zijn ingestort of beschadigd geraakt. De slachtoffers moeten overleven tussen de puinhopen. Terwijl de schade van de zware aardbeving in 2010 nog niet eens volledig hersteld is.

De aardbeving verwoestte delen van de watervoorziening op het eiland. Daardoor hebben de slachtoffers op Haïti dringend behoefte aan schoon drinkwater. Ook kookgerei en dekens zijn heel hard nodig, schrijft EO-directeur Arjan Lock, tevens presentator van Metterdaad, in zijn oproep.

Bendes

De MAF is al volop bij de hulpverlening betrokken. Met de eerste vluchten werden een medisch team ingevlogen en 800 kilo medische hulpmiddelen vervoerd. Daarnaast voert ze observatievluchten uit om de schade en benodigde hulp in kaart te brengen. Vooral het zuidelijke schiereiland is getroffen. De hoofdweg daarnaar toe was al een aantal maanden afgesloten vanwege gewelddadige bendeactiviteiten. “De hulp met vliegtuigen is daarmee van essentieel belang”, meldt de MAF.

Ook Tearfund en Woord en Daad hebben diverse lopende projecten in Haïti en zijn meteen in actie gekomen met het bieden van noodhulp voor de slachtoffers. “Tegelijkertijd zien we dat de berichten in de media over Haïti op de achtergrond verdwijnen, terwijl de nood onverminderd aanwezig is”, aldus Tearfund.

Voor giften kunnen de websites van EO Metterdaad, de MAF, TearFund en Woord en Daad worden bezocht.