‘Europarlement zet met besluit over abortus aan tot gewetensdwang’

0
219

“In een samenleving waar geen gewetensbezwaren meer mogen zijn, wordt men gedwongen slechts één bepaalde opvatting te hebben.” Dat is precies waar het Europese Parlement op aanstuurt, nadat het vorige week abortus provocatus tot mensenrecht bestempelde.

Volgens Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) staat daarmee de vrijheid van geweten in de EU op het spel. Het rapport van de Kroaat Predrag Matić stelt namelijk dat niets de toegang tot abortus provocatus in de weg mag staan. Het geeft geen ruimte voor zorgverleners die in gewetensnood komen.

Het rapport Matić – over seksuele en reproductieve gezondheid – werd donderdag aangenomen met een ruime meerderheid van 378 stemmen voor, 255 tegen en 42 onthoudingen. Volgens Van Dalen is het rapport misleidend, omdat abortus daarin een mensenrecht wordt genoemd.

Van Dalen vindt deze ontwikkeling buitengewoon zorgelijk: “Het is volstrekt begrijpelijk dat zorgverleners zich bezwaard kunnen voelen wanneer ze verzocht worden mee te werken aan een abortus provocatus. In een samenleving waar geen gewetensbezwaren meer mogen zijn, wordt men gedwongen slechts één bepaalde opvatting te hebben.”

Volgens hem staan daarmee fundamentele grondrechten van de EU op het spel: “Zoiets kennen we van allerlei dictaturen op onze planeet, maar dit mag in de lidstaten van Europese Unie beslist niet de norm worden! De vrijheid van geweten is een grondrecht voor iedere democratische rechtsstaat.”

Alhoewel het rapport van Matić geen juridische waarde heeft, is het volgens Van Dalen wel een enorme duw in de rug voor de bewegingen in Europa die abortus als mensenrecht willen promoten: “Er gaat een totaal verkeerd politiek signaal van dit rapport uit.”