Adrie Huisman maakt kunstwerk van liedboeken

0
242

Adrie Huisman uit het Westland wilde niet dat de oude in onbruik geraakte liedboeken uit zijn PKN-kerk in Maasdijk verloren zouden gaan. Hij tekent erin en geeft ze dan cadeau of maakt er kunstwerken van. Sinds eind juni staat er een kunstinstallatie van hem in een etalage aan het Zaailand bij het Fries Museum in Leeuwarden. Bijzonder is dat de liedboeken vroeger ook gedrukt zijn in de Friese hoofdstad. “Hier zijn ze bijna 50 jaar geleden gedrukt.”

“Ze noemen mij daar een kerkmens-kunstenaar. Zo zou ik het zelf nooit zeggen. Maar het is wel zo. Die liedboeken uit 1973 zijn voor mij kostbaar, omdat ik er zolang in de kerk uit gezongen heb, zijn ze een stuk van mijn leven geworden. Enige tijd geleden stond er in onze kerkbode een oproep van de drukkerij uit Leeuwarden om ze terug te sturen voor recycling. Maar ik zong er meer dan 40 jaar uit en wil via tekeningen de oude teksten weer laten spreken.”

Huisman schildert en tekent opvallend vaak bloemen. “Ik kom uit tuindorp Maasdijk en ben opgegroeid tussen de bloemen en kassen. Ze gaven mijn kunstwerk de titel Tuin der Lusten omdat ik uit een tuindersdorp kom.” Drie amaryllisbollen zijn onderdeel van de installatie. “De collages zijn gemaakt van tientallen aan elkaar bevestigde liedboekpagina’s. Onder het kunstwerk liggen 700 liedboeken.” Zelf noemt hij het een archeologie van liedboeken.
Huisman kreeg de oude boeken uit zijn kerk, maar ook van anderen die hoorden dat hij ze een tweede leven wil geven. Ze geeft de geïllustreerde boeken vaak als cadeau weg of legt ze in hotelkamers. De tekeningen en schilderingen maken mensen nieuwsgierig naar het boek.

De officiële opening is op 3 juli op 17.00 uur. ’s Nachts is het kunstwerk verlicht en hierdoor is de installatie 24 uur per dag te zien van 26 juni tot 12 september.