Evangelisch Werkverband: een zondag per maand de kerk dicht

0
107

Een zondag per maand de kerk dicht en in kleine groepen bij mensen thuis samenkomen. Dat is het idee waarmee het Evangelisch Werkverband komt nu het warm stoken van kerkgebouwen heel kostbaar wordt.

“Veel kerken krijgen te maken met een te hoge elektriciteits- en gasrekening en vragen zich af of het financieel haalbaar is om de kerk elke zondag te openen”, schrijft directeur Janneke Plantinga in de nieuwsbrief van het EW. “Wij hebben hier ook over nagedacht en gekeken of we het kunnen zien als een kans voor de kerk.”

Die kans krijgt vorm in de campagne ‘Groen moet je samen doen’: samenkomen in kleine groepen. “Net als de eerste gemeenten uit Handelingen deden. Samen eten, elkaar ontmoeten en groeien in geloof.”

“We moedigen kerken aan om tijdens de wintermaanden eenmaal per maand de kerk te ‘sluiten’ en gemeenteleden samen te brengen in kleinere groepen zodat ‘familie zijn’ gestimuleerd wordt en tevens bespaard wordt op de energiekosten. Zo blijven we samen Gods kerk, alleen net even anders.”

Box
Om de kleine groepen daarbij te helpen werd een ‘gereedschapkist’ ontwikkeld, met allerlei ondersteund materiaal waarmee de kerk en kringleiders ondersteund worden om het geloofsgesprek te voeren. In de box zit onder andere een uitgebreide instructie over het programma, schrijfmateriaal, gesprekskaarten en hulpvragen voor de gespreksleider.

De box is te bestellen via de website van het EW. Hij wordt vanaf 15 november verstuurd. Over hoe de kinderen te betrekken bij dit soort bijeenkomstenis informatie te vinden op www.huiskerken.nl.