Gave biedt coaching bij opvang Oekraïners in gastgezinnen

0
155

Stichting Gave biedt christenen die Oekraïense vluchtelingen in huis hebben opgenomen, coaching aan. Zo kunnen ze een luisterend oor en op langere termijn opvang blijven bieden. Voor Oekraïners biedt Gave psycho-pastorale hulp.

Vanaf het begin van de oorlog in Oekraïne hebben veel vluchtelingen een plek gekregen in een christelijk gastgezin in Nederland. Soms in eigen huis, of ook via een gastenverblijf in de tuin. De impact van langdurig gasten uit een andere cultuur opvangen is groot. Gave helpt daarom met praktische tips.

Afspraken
Daniëlle Overvest coördineert bij Gave dit project en had eerder contact met een gastgezin. “Het gezin had spontaan ja gezegd toen de vraag kwam of zij vluchtelingen konden opnemen. Er was plek in een gastenverblijf. Maar al snel moest het gezin dealen met onverwachte en ongewenste situaties. De gasten haalden ongevraagd spullen uit de garage, de net nieuwe fiets van hun zoon moest eraan geloven. De gastvrouw was druk bezig met eerste levensbehoeftes inkopen, eten koken en de was doen. Het werd haar allemaal een beetje te veel. Ik vroeg haar of ze er al aan gedacht had om de gasten zelf te laten koken en afspraken te maken over gebruik van spullen. Eh nee, eigenlijk niet. Ik luisterde nog wat langer naar haar verhaal en kon haar nog wat meer adviezen geven.”

De coaching en psycho-pastorale hulp is gratis beschikbaar voor christelijke gastgezinnen die via hun eigen netwerk in contact zijn gekomen met hun Oekraïense gasten of via bemiddeling van Takecarebnb. In de tweede situatie is de coaching van Gave een extra mogelijkheid naast de beperkte coaching die beschikbaar is via Leger des Heils.

De website van Gave verstrekt meer informatie.