Grote namen komen voorbij in nieuwe podcast-serie EO/IZB

0
235

Schrijfster Dorothy Day, bisschop Desmond Tutu, bondskanselier Angela Merkel, cultuurfilosoof Jacques Ellul komen als ‘moderne profeten’ voorbij in de podcastserie van dr. Kees van Ekris (IZB), bekend van de dagelijkse podcast Eerst Dit.

In de nieuwe reeks, verzorgd door de EO, gaat het over acht bekende figuren die verbonden zijn met de christelijke traditie en die door hun leven, denken en geloven inspireren. Vandaag, 25 oktober, staat de eerste aflevering online.

Profeten zijn mensen zoals jij en ik, schrijft Van Ekris in zijn woord vooraf in het boek dat hij bij de serie maakte. “Ze hebben hun angsten, hun sores en zwaktes. Maar er is ook iets bijzonders aan hen. Er kwamen momenten in hun leven dat ze beseften dat zij iets moesten zeggen of doen.”

Het project Moderne Profeten zet de schijnwerper op deze acht mensen. Via één kenmerkend moment uit hun leven wordt hun situatie belicht: hun context, hun keuzes en de prijs die ze daarvoor moesten betalen. Daar valt van te leren voor ons leven vandaag. Elk van de bijdragen doet een appèl op de luisteraar.

De acht afleveringen en acht profetische woorden gaan achtereenvolgens over Martin Luther King en durven lijden, Frère Christian en leren liefhebben, bisschop Tutu en woorden spreken, Dorothy Day en radicaal durven zijn, Dietrich Bonhoeffer en de kracht van roeping, bisschop Muskens en het lef om te provoceren, Jacques Ellul en het belang van de waarschuwing, Angela Merkel en de vrijheid als Godsgeschenk.

Meer informatie over het project is te vinden op moderneprofeten.nl. IZB is de vereniging voor zending in Nederland, opererend binnen de Protestantse Kerk Nederland.