Hans Diederix fietst naar Italië voor bijenkasten in Armenië

0
167

Hans Diederix (67) stapt morgen, 24 juni, met zijn tent en kookgerei op de fiets voor een reis naar Italië. Hij doet dat voor het goede doel: het ontwikkelen van bijenteelt bij arme gezinnen in Armenië. Met zijn fietstocht wil hij geld inzamelen voor bijenkasten, waarmee de gezinnen werk en inkomsten kunnen krijgen.

In de Armeense dorpen Khachardzan en Aghavnavanq in de regio Tavush wonen elk rond de honderd vluchtelingengezinnen, waarvan 40 procent echt straatarm is. Beide dorpen hebben gunstige voorwaarden voor bijenteelt, want ze worden omringd door bossen en velden met veel bloemen. Voor de teelt ontbreekt echter zowel materieel als kennis.

Met het door Diederix bij elkaar gefietste bedrag krijgen de gezinnen in Armenië een opleiding tot imker en ze ontvangen daarbij elk vier bijenkasten inclusief vier bijenvolken, een beroker en andere benodigdheden. Eén zo’n pakket kost 572 euro.

Diederix hoopt minimaal twintig gezinnen blij te maken met een opleiding tot imker. Hij fietst vanuit zijn woonplaats Ede in zeventien dagen naar Trento in Italië, een tocht van in totaal 1400 kilometer.

Meer over het project is te lezen op de website van de Stichting Mensenkinderen, die het project ondersteunt.