Harskamp neemt nu met pijn in het hart afscheid van Afghanen

0
212

Waar Harskamp eind augustus nog in het nieuws kwam wegens felle rellen tegen de opvang van Afghaanse evacués, rouwt een grote groep van de omwonenden nu juist om hun vertrek. “Ze laten een gat in mijn hart achter.”

“Het was afschuwelijk,” zegt Karin Garretsen als ze terugdenkt aan het protest in haar dorp. Ze is een van de vele vrijwilligers die zich sterk maakten voor de opvang. Mede dankzij Coördinatie Vrijwilligers Vluchtelingen Ede (CVVE) en de plaatselijke kerken werden in korte tijd tal van activiteiten uit de grond gestampt. Wat begon bij een kledinginzameling ontwikkelde zich razendsnel tot dagelijks kinderwerk, (zaal)voetbal, taalles en zelfs dorpswandelingen waarin Afghanen wegwijs werden gemaakt.

De Afghanen krijgen een nieuw onderdak in Heumensoord (Nijmegen). Het vaarwel valt de Harskampers zwaar. “Dat rustige, hoe ze zich gedragen in het dorp, dat gaan we missen. Ze zeggen iedereen gedag en er is zoveel vriendelijkheid!”, aldus Garretsen. Om de Afghanen iets mee te geven hebben de kerken in samenwerking met Stichting Gave afscheidstasjes meegegeven.

Informatieavond Nijmegen
Kerken blijven overigens ook in Nijmegen bij de Afghanen betrokken blijven. Op woensdag 13 oktober houden de Raad van Kerken Nijmegen e.o. en Gave een informatieavond in de Maranathakerk. Wie de vluchtelingen welkom wil heten, kan zich voor de bijeenkomst opgeven via www.gave.nl/heumensoord.

Het contact is de vrijwilligers uit Harskamp in ieder geval goed bevallen. Een aantal durft zelfs alweer voorzichtig te hopen op de terugkeer van de Afghanen: “Misschien komt er bij de Kop van Deelen nog een klein asielzoekerscentrum voor Afghanen, dat is vanaf Harskamp wel aan te rijden. We hopen dat we daar ook nog wat kunnen doen.”

Bij de foto: knutselresultaat bij het dagelijkse kinderwerk.