Sodom en Gomorra mogelijk vernietigd door meteoorexplosie

0
204

Sodom en Gomorra zijn mogelijk verwoest door een exploderende meteoor. Dat meldt de wekelijkse nieuwsbrief van Radio Israël, dat zich weer baseert op een artikel in Nature Scientific Reports over een archeologisch project in Tall el-Hammam in Jordanië.

Volgens de wetenschappers, die daar al jarenlang aan het werk zijn, werd zo’n 3600 jaar geleden een oude beschaving in het gebied van de Dode Zee verwoest door een meteoorexplosie. Het bewijs van wijdverbreide plotselinge verwoesting waarmee een verkoold en dor landschap werd achtergelaten, leidde bij hen tot de conclusie dat de steden en de omliggende nederzettingen werden vernietigd door een explosie groter dan die van 1908 boven Tunguska (Rusland), waar een meteoor tot ontploffing kwam met 1000 keer meer energie dan de atoombom van Hiroshima.

Volgens de Bijbel besloot God Sodom te vernietigen vanwege de kwaadaardigheid van zijn inwoners én het ontbreken van een voldoende aantal rechtvaardigen in de stad. De vraag echter of Tall el-Hammam het Bijbelse Sodom zou kunnen zijn valt buiten de reikwijdte van dit onderzoek, aldus het artikel.

Maar: “De beschrijving in Genesis van de vernietiging van een stedelijk centrum in het gebied van de Dode Zee komt overeen met een ooggetuigenverslag van een kosmische airburst“, zegt de studie, waarin gewezen wordt op overeenkomsten zoals beschrijvingen van uit de lucht vallende stenen en vuur.

De studie onderzocht andere mogelijke oorzaken zoals oorlog, aardbevingen en vulkaanuitbarstingen, maar concludeert dat alleen een meteooruitbarsting ze allemaal kon verklaren. “De omstandigheden en toestand van de menselijke botten en fragmenten suggereren dat deze personen op het moment van overlijden normale activiteiten uitvoerden in het paleis, op de bovenste ringweg en/of op de wal boven de weg, waar ze werden geraakt.

(Foto: Pixabay/Svetlanabar)