Anne Frank is wereldwijd bekend geworden door haar dagboek geschreven tijdens haar onderduik. Maar natuurlijk had Anne ook een jeugdtijd in Amsterdam voordat ze in een concentratiekamp terecht kwam. Dat blijkt dan ook uit de verfilming van het verhaal van haar beste vriendin Hannah Goslar. Deze film ‘Mijn beste vriendin Anne Frank’ is de eerste Nederlandse film over haar. Hoe is dat gedaan?
De film begint in 1942. Nederland is al ruim twee jaar bezet door Duitsland. Anne en Hannah zijn hartsvriendinnen en spelen in het huis van de familie Frank aan de Prinsengracht. Ze halen allerlei kattenkwaad uit en zijn erg bezig met de jonge jongens in de omgeving.
Het verschil is wel dat Anne’s familie niet-religieus Joods is en Hannahs familie orthodox Joods. Dat betekent dat Hannah niet in alles meegaat met wat Anne doet en laat.
Het andere verhaal
Deze jeugdtijd vol met plezier en bezigheden wordt steeds afgewisseld met delen van de veel donkerder geschiedenis van Hannah in het wissel- en concentratiekamp Bergen-Belsen (Noord-Duitsland) in de winter van begin 1945. Hannahs vader ligt doodziek in het ziekenverblijf en Hannah en haar jonge zusje Gabi mogen alleen af en toe en met een goede reden naar haar vader.
Een voller beeld van Anne Frank
In deze film wordt een pittige Anne Frank getoond die eigenwijs, zelfverzekerd en ondernemend is, terwijl Hannah veel meer ingetogen is en overal vragen bij stelt. Over Anne werd gezegd: “God weet alles, maar Anne weet het beter.”
Het blijkt dat Hannah veel minder over de wereld weet dan Anne. Ook komt naar voren dat deze kinderen in 1942 zelf nog weinig te maken hadden met de bezetting. Hoewel ze wel getuige waren van allerlei Duits geweld.
Een verrassende wending
Hannah zat in een barak met Nederlandse en ook buitenlandse vrouwen. In het kamp moest ze vele keren op appél verschijnen. Tijdens een van die keren hoort Hannah plotseling de markante fluitmelodie die Anne en zij altijd gebruikte bij hun spelletjes. Zou Anne ook in het kamp zijn? Hannah gaat op onderzoek uit…
Evaluatie
Dit is aanvankelijk een leuke film over het vermaak van tieners tijdens de Duitse bezetting van Nederland in Amsterdam. Maar door de afwisseling met de ondervindingen van Hannahs latere verblijf in het concentratiekamp Bergen-Belzen, blijkt het toch echt te gaan om een dramatische oorlogsfilm. Vooral aan het einde van de film slaat de sfeer helemaal om en wordt de bittere ernst van de harde realiteit van de Jodenvervolging getoond. Een vervolging die ook van Nederlandse kant komt.
Op de dvd staat ook een interessant interview met Hannah Goslar uit 2020 opgenomen in Israël. Tijdens dat indrukwekkende vraaggesprek komen nog allerlei andere specifieke zaken naar boven over hun vriendschap en de gebeurtenissen tijdens de oorlog. Een belangrijk getuigenis.
Deze professionele, indrukwekkende en ontroerende film over hechte vriendschap is een must have.
Mijn beste vriendin Anne Frank. Het verhaal van Hannah Goslar. 2022, Dutch Filmworks B.V., Amsterdam, 98 min., € 13,99, ISBN: 8719372014820.