Israëlorganisaties werken samen in videoproject voor schooljeugd

0
183

Drie Nederlandse Israëlorganisaties starten gezamenlijk met De Verkenners, een educatief videoproject over Bijbelse plaatsen in Israël. Ze doen dat om bij kinderen liefde voor en betrokkenheid bij Israël te stimuleren.

De Stichting Steunfonds Israël/Isaac Da Costa, de Stichting Steun Messiasbelijdende Joden en het Centrum voor Israëlstudies willen met De Verkenners op locatie in Israël tientallen educatieve video’s over Bijbelse plaatsen maken. Ze gaan in gesprek met lokale inwoners en ook de Bijbelse feesten worden in beeld gebracht.

De eerste acht afleveringen zijn inmiddels op het YouTubekanaal van De Verkenners geplaatst. Ze duren ongeveer vijf minuten en zijn primair bedoeld voor kinderen in de leeftijd van circa acht tot twaalf jaar. Het idee is dat het materiaal bijvoorbeeld gebruikt wordt ter ondersteuning van de Bijbelvertelling op de bassischool of in het verenigingsleven.

Maar de initiatiefnemers denken dat de beelden en de informatie ook aantrekkelijk zijn voor ouderen met belangstelling voor Israël en het Joodse volk.

Aanmelden
De video’s zijn te bekijken via het YouTube-kanaal van De Verkenners en op de projectwebsite www.deverkenners.info. Op die website zijn ook kijkwijzers (kijkvragen bij de video’s) en informatiebladen te vinden. Belangstellenden kunnen zich aanmelden op de site, zodat ze een melding krijgen zodra er een nieuwe video geplaatst is.

De video’s worden geproduceerd door Frontline Media, een mediabedrijf uit Israël. De presentatie is in handen van twee Nederlanders die al enkele jaren in Israël wonen: Albert en Martha Groothedde. Albert is theoloog (specialisme Jodendom) en werkte dertien jaar als redacteur bij het Reformatorisch Dagblad. Martha werkte vijftien jaar in het reformatorisch basisonderwijs.

Foto: Meer van Galilea, onderwerp van de eerste video. | Pixabay/Emily Cavins