Kees de Kort – de ‘Dick Bruna van de Bijbel’- overleden

0
142
Kees de Kort (Nijkerk, 1934) schilder, ontwerper en illustrator

Vorige week overleed Kees de Kort. De illustraties die hij sinds de jaren 1960 bij de Bijbel maakte, genieten internationale faam. “Kees de Kort is de Dick Bruna van de Bijbel”, zo reageert directeur Rieuwerd Buitenwerf van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG).

“De Kort was de eerste Nederlandse kunstenaar die de Bijbelverhalen illustreerde met moderne twintigste-eeuwse kunst. Hij leverde een uitzonderlijke prestatie op het snijvlak van religie, kunst en cultuur”, aldus Buitenwerf. De Kort werd 87 jaar.

Voor De Kort was de Bijbel een bron die niet uitgeput raakt en nooit verveelt. “Het schildert heerlijk”, vertelde hij ooit aan het NBG. “Er speelt zich van alles af in de Bijbel, gebeurtenissen die wij nu ook meemaken: oorlog, honger, ziekte, corruptie, onderdrukking, slavernij.” Het schilderen van Bijbelverhalen betekende veel voor hem: “Het zijn verhalen van vriendschap, van troost, van dat niets ons kan scheiden van de liefde van God.”

In 1964 attendeerde een collega hem op een oproep van het Bijbelgenootschap om illustratiemateriaal in te sturen voor een serie Bijbelverhalen voor mensen met een verstandelijke beperking. Daarover vertelde hij het NBG: “Ik heb snel één tekening gemaakt, van Jozef en Maria onderweg naar Bethlehem. Die moest dezelfde dag nog worden opgestuurd. En díe tekening werd gekozen!”

Wat de Bijbel ons vertelt
Dat werd het begin van de serie Wat de Bijbel ons vertelt, waarvan het eerste deel in 1967 verscheen. De Kort leerde veel van kinderen en schilderde zonder perspectief, met grote, kleurige vlakken. Mensen staan centraal en de emotie is duidelijk van de gezichten af te lezen.

Van Wat de Bijbel ons vertelt bevat elk boekje een Bijbelverhaal. De serie sloeg bij een groot publiek aan, ging de hele wereld over en werd in bijna honderd talen vertaald. Naar schatting werden wereldwijd 33 miljoen boeken en boekjes met de illustraties van Kees de Kort verspreid, tot in Lapland, Egypte en Polynesië. In Nederland gaat het om 3 miljoen exemplaren.