‘Bijbel moet belangrijke stem in onze samenleving blijven’

0
204

“Er is geen ander boek dat ons zó confronteert met onszelf, met de ander en met God. Daarom is en blijft de Bijbel belangrijk.” Dat zei directeur Rieuwerd Buitenwerf woensdag van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG) bij de overhandiging van de NBV21 aan Koning Willem-Alexander.

Buitenwerf noemde de ongekende kansen én de grote zorgen van onze tijd. Beide brengen, aldus Buitenwerf, grote vragen met zich mee, onder andere “over het doel van ons bestaan en over onze rol als mens. Het behoeft vandaag geen uitleg dat de Bijbel een belangrijke stem is en moet blijven in onze samenleving. De Bijbel zet aan tot reflectie en tot actie. De Bijbel maant tot verzoening en geeft hoop voor de toekomst.”

NBG-voorzitter ds. Karin van den Broeke gaf aan twaalf representanten van kerken en geloofsgemeenschappen een Bijbel en vroeg in haar gebed om een zegen over deze Bijbel. “Kerken en synagogen zijn dé plaatsen waar de Bijbel gekoesterd wordt en waar mensen samenkomen om Gods stem te horen die daarin klinkt. De Bijbel verbindt kerken en gelovigen, dwars door alle verschillen heen.”

Campagne
In aansluiting op de presentatie startte het NBG een campagne over de betekenis die mensen ontlenen aan de Bijbel. In abri’s door het hele land hangen posters met uitspraken van bijbellezers, zoals ‘Mijn Bijbel geeft toekomst’ of ‘Mijn Bijbel brengt ons samen’. Meer informatie rondom de betekenis van de Bijbel is te vinden op mijnbijbel.nl. Daar worden ook uitspraken van achttien bekende Nederlanders en Vlamingen over de Bijbel gepubliceerd. Onder hen zijn Stef Bos, Wietze de Jager, Chris Kijne en Herman Van Rompuy.

De NBV21 is de vernieuwde, verbeterde Nieuwe Bijbelvertaling. Het NBG geeft haar uit in diverse uitvoeringen, met en zonder deuterocanonieke boeken. NBV21 is ook te lezen én te beluisteren op bijbel.nbv21.nl. Singel Uitgeverijen geeft een literaire editie van de NBV21 uit en een Kunstbijbel met afbeeldingen van oude meesters uit de Lage Landen.

De overhandiging van de NBV21 vond plaats in de Grote Kerk in Den Haag. De komst van de NBV21 wordt in Vlaanderen gevierd op 23 oktober in Mechelen (Begijnhofkerk).

(Foto: NBG-directeur Buitenwerf overhandigt het eerste exemplaar van de NBV21 aan koning Willem-Alexander. Foto NBG/Willem Jan de Bruin.)