Massiaanse beweging in Israël in twintig jaar verdrievoudigd

0
185

De Israëlische Messiaanse beweging is in de afgelopen twintig jaar verdrievoudigd. Ruim 15.000 Israëli’s zijn nu aangesloten bij een Messiasbelijdende gemeente. Die gegevens komen naar voren in het boek Jesus-believing Israelis: Exploring Messianic Fellowships.

De meeste gemeenten zijn nog steeds overwegend immigrantengemeenten; bijna de helft ervan houdt haar hoofddienst in het Russisch. Hebreeuwssprekenden komen op de tweede plaats. Een op de zes gemeenteleiders is een geboren en getogen Israëliër.

De schrijvers van het boek, David Serner en Alec Goldberg van het Caspari Center in Jeruzalem, hebben maandenlang onderzoek verricht naar de Israëlische Messiaanse gemeenten. Hun bevindingen hebben ze vastgelegd in Jesus-believing Israelis. Een andere uitkomst van het (online) onderzoek is dat bijna 4300 Israëlische gelovigen zich niet bij een gemeente of kerk hebben aangesloten.

De beweging is in twintig jaar dus flink toegenomen, stelt auteur Goldberg vast. “Ook al lijkt het totale aantal Messiasbelijdende gelovigen misschien niet zo opvallend, de bemoedigende waarheid is dat ze verhoudingsgewijs meer is gegroeid dan de totale bevolking toenam.”

De nieuwsbrief van Israël de Bijbel maakt melding van het werk van de onderzoekers. Het genoemde boek is o.a. te bestellen via het Caspari Center. Het centrum legt zich toe op Bijbelse en Joodse studies.

Foto: Pixabay/Daniel Tsai