Waartoe Gods openbaringen kunnen leiden

0
185

Stel er is iemand die van alles en nog wat van Godswege doorkrijgt in dromen. Dat is wat pastor Mike Andrews overkomt in de film ‘MountainTop’. Dit is een verfilming van boek van bestverkochte auteur Robert Whitlow. Hoe zeker is het dat die dromen van God komen?

Mike Andrews is een advocaat met een druk leven. Daarnaast doet hij aan mountainbiken. Op een dag richt hij zich op de natuur en de bergen en dan kiest hij ervoor om te stoppen met de advocatuur. Hij wilde pastor worden.

Zes jaar later is hij pastor in een kerk in een stadje in de Appalachen. Een prachtig berggebied in het oosten van de Verenigde Staten van Amerika.

Dan komt een oude vrouw bij hem op bezoek. Het is Muriel Miller. Ze vertelt dat haar man, Sam, is gearresteerd en gevangen zit. Namens haar man kwam ze vragen of Mike als advocaat voor hem wilde optreden om hem vrij te krijgen.

Mike slaat dit meteen af. Hij is nog wel gerechtigd om als advocaat op te treden, maar heeft dat leven vaarwel gezegd. Ze vertelde hem dat haar man een droom had gehad en dat God opdracht had gegeven om Mike te vragen advocaat voor Sam te zijn. Mike kon dat nauwelijks geloven.

Muriel blijft aandringen en wijst hem ook op een Bijbeltekst (Mt 25:36). Een goede pastor hoorde gevangenen te bezoeken. Mike werd daardoor wel aangesproken en zocht Sam daarom op in de gevangenis.

Sam bleek lekenpreker in zijn eigen kerk te zijn, maar zou een groot bedrag hebben gestolen. Hij noemt God, de Vader, Papa. Sam zei dat God wilde dat Mike hem vrij zou pleiten. Hij had dit in een droom gezien. Mike weigerde weer resoluut.

Bij het weggaan zij Sam nog dat Isaac onderweg was. Hij zou vader worden. Thuisgekomen is Mike’s vrouw Peg erg opgewonden. Ze vertelt hem dat ze zwanger is. Mike is perplex. Zou Sam dan toch dromen van Godswege zien?

Mike wordt dan toch overtuigd. Hij zou Sam als advocaat helpen. Hij zorgt dat Sam op borgtocht vrijkomt. Maar dan verteld Sam over andere dromen die hij heeft gezien en mensen daarover heeft aangesproken. Die dromen zet van alles op stelten in hun woonplaats en dan wordt Mike steeds meer duidelijk van wat er in die plaats zich afspeelt …

Evaluatie
Dit is een spannende en dramatische thriller over (on)geloof en wat dat tot gevolgen heeft. In gunstige en in ongunstige zin. Niet iedereen gelooft dat bepaalde voorspellingen ook echt van God komen. Ook al zou dit zo zijn, dan zit niet iedereen op Gods openbaringen te wachten.

Soms zijn er die koste wat kost dat tegenwerken en stil willen houden. Vooral als er veel geld in gevaar komt. Het kan ook levens ten goede veranderen, zoals blijkt in het gezin van pastor Andrews. Deze film is een aanrader.


Mountaintop. A journey of faith. Durf te dromen. 2021, NEEMA, Amersfoort, 98 min., € 14,99, ISBN: 9789492925572.