Mediaopvoeding is onder ouders van kinderen van 0 t/m 6 jaar amper een onderwerp. Bij driekwart van hen staat mediaopvoeding op de laatste plaats. Slechts een kwart van de ouders maakt zich zorgen over negatieve effecten zoals bijziendheid of overgewicht.
Uit het Iene Minie Media-onderzoek 2022 blijkt dat net als voorgaande jaren een ruime meerderheid van de ouders vooral de positieve effecten van media onderschrijft, zoals betere taalontwikkeling en rekenvaardigheid. Ook vinden ze media goed voor de creativiteit. Ze zijn zich onvoldoende bewust van de schadelijke langetermijneffecten.
Vooral hoger opgeleide ouders maken zich minder zorgen dan andere ouders over de negatieve effecten van media op jonge kinderen. Opvallend is wel dat meer dan de helft van de ouders aangeeft regelmatig negatieve effecten van mediagebruik bij hun kind te zien, zoals druk of opstandig gedrag, verlegenheid of slaapproblemen.
Richtlijnen
Kinderen blijken veel tijd door te brengen met media. Kinderen van 0 t/m 6 jaar besteden op een dag gemiddeld anderhalf uur aan verschillende media-activiteiten. Dat overschrijdt de richtlijnen van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO), die ook worden gehanteerd door Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang en andere advies- of steunorganisaties. Zij adviseren om jonge kinderen tot 2 jaar oud liefst zo weinig mogelijk media te laten gebruiken en kinderen tot 5 jaar maximaal 1 uur per dag.
Uit veel internationale studies blijkt een verband tussen overmatig mediagebruik en problemen met de gezondheid. Denk daarbij aan overgewicht, bijziendheid, te weinig of moeilijk in slaap komen maar ook de invloed op schoolprestaties en omgaan met andere kinderen. Om deze negatieve effecten van media te voorkomen is het belangrijk dat kinderen in een vroeg stadium bewust, veilig en gezond met media leren omgaan.
Lector Jeugd & Media Peter Nikken van hogeschool Windesheim in Zwolle leverde een bijdrage aan het onderzoek. Hij pleit voor meer beleid op het thema mediaopvoeding. Een uitgebreid verslag van het onderzoek is te vinden op de website van Windesheim.
Nikken gaf ook interviews over het het onderwerp: Linda.nl(opent in nieuw tabblad) en NOS Radio 1 Journaal (0:33:50 van 6.00 tot 7.00 uur).
Foto: Pixabay/Vidmir Raic