Mini-onderzoek: Zeeuws praters zijn vaak geen Zeeuws bidders

0
224

“Het is toch eigenlijk best apart wanneer je gewend bent in dialect te praten omdat dit je eerste taal is, dat je dan met God in het Nederlands spreekt?” In de nieuwsbrief van Zij en Zeeuws hebben Margriet en Corine het over bidden in het Zeeuws.

Uit een poll via Instagram blijkt dat van de volgers van Zij en Zeeuws 67 procent in het Zeeuwse dialect spreekt. Op de vraag of ze dat ook doen wanneer ze bidden, antwoordde 87 procent van de volgers dat ze dat níet doen. (Overigens staat net als veel andere dialicten ook het Zeeuws onder druk. Uit onderzoek blijkt dat nog slechts een op de tien kinderen Zeeuws leert.)

Wat de schrijfsters zelf betreft, Corina (geboren en getogen in Vlissingen) praat Nederlands, Margriet (idem in Arnemuiden) bedient zich van het Zeeuwse dialect. Maar niet wanneer ze bidt, waarmee ze tot de ’87 procent groep’ behoort. Margriets reactie: “Bidden in het Nederlands is voor mijn gevoel eerbiediger. Hoewel ik ook wel weet dat het voor God niet uitmaakt, God spreek immers alle talen.”

Openbaring
Dit laatste wordt op de instapost bevestigd door Janneke Don. Zij schrijft: “Wij zijn zendelingen en hebben onder Aboriginals gewoond. De eerste keer dat ik een van deze prachtige vrouwen aanmoedigde om in haar eigen taal te bidden in plaats van in het Engels, was zo’n eyeopener voor haar. God kwam voor haar gevoel ineens veel dichterbij. Het idee dat Hij zo intiem in haar hartstaal met haar wilde praten was een openbaring”.

Het Onze Vader in het Zeeuws inspireert wellicht om ‘als je dialect spreekt ook eens in het dialect te gaan bidden en zo God misschien dichterbij te ervaren, net zoals die Aboriginal vrouw’, aldus Zij en Zeeuws. Dat open blijft staan voor het delen van meer ervaringen op dit gebied.

Onzen Vaoder
Onzen Vaoder, die in d’n emel zeit,
Laet Je naem heileg henoemd ore,
Laet Je konienkriek komme,
Laet Je wille hedaen ore,
Op de aerde juust zôôas in d’n emel.
Heeft ons heden ons daegeleks brôôd,
Verheeft ons onze schulden,
Juust zoôan ok ons onze schuldenaers verheve è.
En brieng ons nie in verleidienge,
Mae verlos ons van d’n Duvel.
Want van Joe is ’t konienkriek,
De macht en de grôôteid tot in’t einde van d’n tied.
Amen.

Foto: Pixabay/Jenny Friedrichs