Nieuwe ziekenhuisschip Mercy Ships is onderweg naar Antwerpen

0
246
The Global Mercy delivery ceremony.

De Global Mercy, het nieuwste schip in de vloot van medische hulporganisatie Mercy Ships,  is van China onderweg naar Antwerpen. Het gaat om het grootste particuliere ziekenhuisschip ter wereld.

In Antwerpen wordt vanaf september het ziekenhuis ingericht met medische apparatuur, installaties voor IT en de zachte inrichting (stoffering enz.). Vervolgens komt ook de vrijwillige bemanning in deze periode in fasen aan boord. 

In het voorjaar van 2022 komt het schip voor een kort bezoek naar Rotterdam. Eerder was dat gepland voor komend najaar, maar de planning liep door de coronapandemie vertraging op. In Rotterdam wordt de Global Mercy voorgesteld aan donateurs, toekomstige vrijwilligers, media en andere belangstellenden. Daarna vertrekt het naar Dakar (Senegal), waar een feestelijk ‘Afrikamoment’ gepland staat vooraf aan de ingebruikname.

Nadat eind april de proefvaarten op zee werden afgerond, werd de overdracht gevierd in aanwezigheid van vertegenwoordigers van Mercy Ships, projectmanagers van de Zweedse scheepsbouwer Stena RoRo, het management van de scheepswerf en een publiek op afstand: Mercy Shipsvrijwilligers en personeel van over de hele wereld.

Verdubbeling

De Global Mercy zorgt voor een verdubbeling in de vloot van Mercy Ships, die tot voor kort alleen bestond uit ziekenhuisschip de Africa Mercy. Dat schip ondergaat momenteel in droogdok een gedeeltelijke restauratie, zodat het voor de komende 25 jaar operationeel kan zijn. Vrijwilliger-professionals van over de hele wereld zullen op de schepen hun bijdrage leveren en zij aan zij werken met lokale zorgverleners in het gastland.
Bij de foto: in het gelid voor de fotograaf bij de overdracht op de Tianjin Xingang scheepswerf in het noorden van China.