Oproep aan kunstenaars mee te doen aan groepsexpositie EXODUS

0
130

Het Bijbels Museum en Buitenplaats Doornburgh nodigen alle in Nederland wonende kunstenaars uit kunst in te sturen rond het thema EXODUS. Het hart van dat project moet de groepstentoonstelling EXODUS. Op weg naar bevrijding worden, in het voormalig klooster Doornburgh bij Utrecht.

Die expositie moet plaatsvinden vanaf 24 maart van 2023. De zogenaamde open call luidt dat alle in Nederland wonende en werkende kunstenaars – werkend in alle kunstdisciplines – tot 15 november nieuw of bestaand werk insturen via www.exodus.nu. Deelnemen is alleen mogelijk via die site. Daar is ook alle relevante informatie te vinden.

Het project biedt volgens de initiatiefnemers “veel raakvlakken met urgente maatschappelijke thema’s zoals je land ontvluchten, slavernij en bevrijding, leiderschap en vertrouwen. Daarnaast biedt EXODUS raakvlakken met spirituele thema’s. In brede zin verwijzen we naar de verzameling verhalen over Mozes die zijn volk uit de slavernij van Egypte leidt, uit Bijbel, Thora en Koran.”

Musa
“Het gegeven dat het verhaal over Mozes/Musa in de drie monotheïstische tradities – jodendom, christendom en islam – een belangrijke rol speelt, is niet bij iedereen bekend. Dat Musa het meest genoemde personage in de Koran is, evenmin. Het kan, zeker in combinatie met kunst, daarmee een inspirerende verbinding vormen voor veel mensen vandaag. We hebben meer gemeen dan we ons realiseren.”

Foto: De kloostertuin van Buitenplaats Doornburgh waar later de tentoonstelling EXODUS. Op weg naar bevrijding is gepland. | © Jelmer de Haas