Oude traditie kerstverhalen blijft populair

0
232

In veel huizen staat in de boekenkast een bundel met kerstverhalen. Verhalen (voor)lezen tijdens kerst is een oude Nederlandse traditie. Veel mensen herinneren zich ook het kinderkerstfeest in de kerk waarop een verhaal werd verteld. Er verschijnen nog altijd bundels met kerstverhalen. Zo bracht uitgeverij Columbus ‘Operatie Kerstboom’ uit met bijdrages van schrijvers als Corien Oranje, Bert Wiersema, Hanna Holwerda en Joke Janssen. Ook Elly Zuiderveld (bekend is van haar liederen met Rikkert) schreef een verhaal voor deze bundel voor kinderen vanaf 9 jaar.

‘De vertellingen zijn ook geschikt om voor te lezen op school en te gebruiken door jeugdleiders in de kerk’, aldus de initiatiefnemers. Het boek Operatie Kerstboom verscheen in 2021 en dit jaar is het tweede druk uitgekomen. Alle 15 verhalen spelen zich af rondom kerst en het centrale thema is: klaar staan voor een ander. Zo maakt Noortje kerstkaarten voor oude mensen die zich eenzaam voelen.

Elly Zuiderveld richt in haar kerstverhaal ook de aandacht op de situatie van vluchtelingen in Lesbos. Schrijfster Willemijn de Weerd neemt de lezers mee terug in de tijd naar kerst 1945 in Putten. De verhalen in Operatie Kerstboom zijn verrassend divers.   

Operatie Kerstboom, diverse auteurs, Columbus, 2022, 128 blz’s, € 15,99, ISBN 9789085434658