Recensie door Marco van Putten.
De Crowhurstfamilie
Donald (Colin Firth) is eigenaar van een klein bedrijfje dat een navigatiesysteem heeft ontwikkeld voor scheepvaart. Hij woont met zijn vrouw Clare (Rachel Weisz) en hun kinderen in Teignmouth (Devon, Engeland). Het is een gelukkig gezin. Alleen gaat het hun financieel slecht. Zijn bedrijf rendeert niet.
De trimaran
Tijdens een beurs over scheepvaart hoort Donald de toespraak van Sir Francis Chichester, die in 1967 de winnaar was van de non-stop zeilrace rond de wereld. Het ging hem heel goed qua roem en financiën. Iets wat Donald ook ambieerde. Die toespraak zet hem aan zich in te schrijven voor een non-stop zeilbootreis rond de wereld. Hij zal wel nooit als eerste finishen, maar hij kan wel een poging doen de snelste te worden. Daarvoor ontwierp hij een ‘trimaran’. Een zielboot, met drie parallelle rompdelen, dat daardoor zeer stabiel is. Echter, voor de bouw van deze boot moest hij veel geld lenen. Tegen eind oktober, vlak voor de eindtijd om nog mee te doen met de race, blijkt de boot nog steeds niet helemaal klaar. Maar hij wil ermee doorgaan. Hij moest inmiddels wel, want hij had zijn bedrijf en huis ingezet als garantie voor zijn grote geldlening.
De race
Op 31 oktober vaart hij dan uit en neemt afscheid van zijn gezin. Hij krijgt een radio aan boort waarmee hij kan bellen met zijn gezin. Hij had een contract gemaakt met de media, dat waarbij alle communicatie zou lopen via die media. Ook kreeg hij een bandrecorder mee om geluidsopnames te maken tijdens zijn reis en hij moest in zijn logboeken uitgebreid zijn reis beschrijven, zodat daar later een boek of artikelen over konden worden geschreven.
Plotseling stond hij daar dan op zijn zeezeilboot, die buiten de haven van Teignmouth voer. Hij zou de snelste tijd moeten gaan neerzetten. Maar al snel bleek dat het schip helemaal nog niet zeewaardig was. Overal kwamen gebreken naar voren. Ook ontdekte hij al snel dat zijn grote gebrek aan ervaring hem in de weg zat. Zijn boot vorderde met een slakkengang.
Toen besloot hij om te gaan liegen over zijn voortgang. Hij beweerde mijlen verder te zijn dan in werkelijkheid. De mankementen aan het schip werden steeds erger. Hij moest een keuze maken. Terug of doorgaan. Terug betekende diepe vernedering. Ook omdat hij dan echt financieel failliet zou zijn. Wat kon hij doen …?
Evaluatie
Deze professionele verfilming van dit dramatische verhaal is goed geacteerd. Opmerkelijk is ook hoe de jaren ’60 weer teruggehaald worden. Mooi is ook dat deze film een afgerond verhaal toont. Deze Dvd is een aanrader.
The mercy. 2018, Splendid Film GmbH. Distributie: Brandaan, Amersfoort, c.101 min, € 14,99, 4013549080910.