Compilatie van Nina Åström

0
291

De Finse gospelzangeres Nina Åström heeft een nieuw, Engelstalig album uitgebracht met zeventien liederen. Een verzameling van haar beste nummers vanaf 2007 en niet eerder op cd uitgebrachte nummers.

Door Marco van Putten

Nina speelt op piano en wordt soms begeleidt door cello, keyboards, bas, (elektrische) guitaren, viool, klarinetten, accordeon, fluit, drums, percussie en achtergrond vocals.

Sinds 2001 is Nina betrokken bij Prison-ministries, waarvoor ze optredens geeft in gevangenissen en drugs afkickcentra.

Het openingsnummer ‘Thursday afternoon’ (2007) is een uitnodiging aan de luisteraar om een stoel te pakken en zich bij Nina te voegen. Het nummer ‘No-one but Jesus’ (digital release 2019) gaat over strijd in het leven en het vooruitzicht op het hiernamaals bij Hem. Het langste nummer op deze cd. In het lied ‘Mary did not know?’ (2014) vraagt Nina zich af of de moeder van Jezus beseft had dat haar kleine kind de Verlosser zou worden.

Het nummer ‘Butterfly’ (2007) gaat over de vlucht van de vlinder. Vergelijkbaar met het leven van zoveel mensen. In het nummer ‘Where are all the women?’ (2010) komt de vraag naar voren waar toch de vele mensenkinderen mee bezig zijn zonder hun Koning. ‘All the way my Savior leads me’ (digital release 2019) is een lied geschreven door Fanny Crosby (1875) over wat Hij doet voor de gelovige. Ook het bijzondere nummer ‘Let all mortal flesh keep silence’ (digital release 2019) is gebaseerd op een oude tekst.

In ‘Images of God’ (2010) zingt Nina erover dat ze overal mensen ziet die naar Gods Afdruk zijn geschapen. Het nummer ‘Landscape of my soul’ (2007) gaat over mensen die nooit een plek vinden dat ze hun thuis noemen. Altijd op zoek naar iets beters. ‘Oh man!’ (2007) gaat over een echte man, maar dan in de goede zin. ‘Common courtesy’ (2010) roept op om goed met elkaar om te gaan.

Het nummer ‘Nobody knows (road song)’ (2007) gaat over het werk van eenzame dienaar van de Heer die lange afstanden moet afleggen met de auto. De titelsong ‘Give me Jesus’ (new recording) gaat erover dat Hij boven alles uitgaat. Het bekende ‘El Shaddai’ (2014) is mooi uitgevoerd. Waarschijnlijk het beste nummer op deze cd. Ook het nummer ‘Holy holy holy’ (digital release 2019) is een heel bekend lied en prachtig uitgevoerd. Hoort ook bij de betere nummers op deze cd. Het lied ‘The best of whoever you are’ (2007) roept op om het beste van jezelf te geven. Een schat in Gods hart te zijn. De cd sluit af met ‘Freedom within prison walls’ (new recording). Het gaat over het vrede vinden met de muren waarbinnen iemand is opgesloten.

Evaluatie

Op deze gospel-cd staan afwisselende liederen met teksten ‘uit het leven gegrepen’, maar ook met bijzondere muziek. Nina heeft een warme, maar ook wat rauwe stem. Haar muziek heeft een country-rock en jazzy-urban style.

Åström, N., Give me Jesus. A compilation. 2019, A little bit productions, Finland/Continental Sound Music BV, Rotterdam, Distributie: Ecovata, c.76 min., € 15,-, ISBN: 6418732080360.