Cum Laude Spiritoso

0
319

Martin Zonnenberg heeft 15 mooie muziekstukken gecomponeerd voor 2 dwarsfluiten, strijkensemble en piano. De muziek is ontstaan tijdens een vakantie in de natuur en rust van Zuid-Europa (Zwitserland, Oostenrijk en Italië). De opname werd gemaakt in de Augustijnenkerk in Dordrecht.

Marjolein de Wit is professioneel fluitiste (Cum laude afgestudeerd aan het Brabants Conservatorium). Zij treedt regelmatig op, geeft muziekles en heeft al meerdere Cd’s uitgebracht.

Kees Alers is eveneens professioneel fluitist (Cum laude afgestudeerd aan het Rotterdams Conservatorium) en treedt eveneens regelmatig op en heeft ook al meerdere Cd’s uitgebracht.

De bladmuziek is verkrijgbaar. In het boekje bij de Cd staat informatie over het ontstaan van de Cd en meer over de twee fluitisten.

Het openingsnummer ‘Abba Vader’ is voor velen een bekende klassieke melodie, maar het is voor deze Cd bewerkt. Het religieuze nummer ‘Blijf bij mij Heer’ wordt op vrolijke manier gespeeld. ‘Daar ruist langs de wolken’ is een medley dat begint met een snelle pakkende melodie, maar gaat daarna over in een rustiger melodie. Uiteindelijk wordt weer teruggekeerd naar de snelle openingsmelodie. Het ‘Gebed des Heeren’ is gebaseerd op een geestelijk lied (Aria) uit de 16de eeuw, maar is toch een romantische toon gegeven. Het rustige nummer ‘Holy Spirit’ is een medley waarin ook op een bekend Opwekkingslied in doorklinkt. Een vrolijk en snel nummer is ‘Intermezzo in F’ dat iets weg heeft van de bekende Nederlandse componist Thijs van Leer. ‘Iris (III)’ is een dromerig nummer geschreven voor een geliefde met die naam. Het geestelijke lied ‘Jezus die mijn ziel bemint’ is rustig en ontroerend gespeeld met daarbij vioolspel. Waarschijnlijk een van de beste nummers op deze Cd. Hetzelfde gaat op voor het mooie nummer ‘Jezus rustpunt van mijn hart’. Het nummer ‘More love to thee’ is een inspirerend nummer begeleidt met mooie piano- en vioolmomenten. Het opgewekte ‘Nearer my God to Thee’ heeft als herkenpunt een oude bekende melodie. In ‘Psalm 121’ (De Bewaarder Israëls) wordt op medleywijze (Fantasie, Gigue en Koraal) een prachtig stuk Bijbeltekst in muziek verwerkt. Misschien wel het mooiste nummer op deze Cd! Het vrolijke en snelle ‘Roept uit aan alle stranden’ is een mooie afwisseling. Het nummer ‘Uren, dagen, maanden, jaren’ is een verzameling van (bekende) koraalvariaties. De Cd sluit af met een ‘Wals voor 2 fluiten’ dat enigszins aandoet als volksmuziek van de Staat Israël.

Evaluatie
Op deze professionele Cd zijn een melange van uiteenlopende (klassieke) muziekstukken verzameld uitgevoerd door het Martin Zonnenberg orkest. Het dubbelspel van twee dwarsfluitvirtuozen is bijzonder om daarbij te horen. Leuk is hoe sommige ‘oude bekende (geestelijke) liederen’ in de muziek is verwerkt. Zo wordt deze Cd een muzikale ontdekkingsreis. Te gebruiken bij allerlei gelegenheden. Een aanrader.


Zonnenberg, M., K. Alers, K. & M. de Wit. Cum Laude Spiritoso. Sacred music cdnummer 1420102. 2020, STH records, Kampen, c.53 min., € 14,90, ISBN: 8716114201029.