De CU van Segers een jaar gevolgd

0
838

Christenen hebben zich al eeuwen expliciet opgedrongen aan de politieke macht en wilden dat bepalen. Maar die geschiedenis blijkt ongunstig. Ondanks dit gegeven ambieert Gert-Jan Segers als christen specifieke politieke invloed. Riekelt Pasterkamp belicht dit in ‘Bidden en binden’ bij gebeurtenissen van april 2020 tot maart 2021. Hoe deed hij dat?

De ChristenUnie (CU) is een fusie van de GPV (Gereformeerd Politiek Verbond) en de RPF (Reformatorische Politieke Federatie). Toch is de CU inmiddels ook de voorkeurspartij van veel Evangelische christenen, hoewel hun oorsprong lag in apolitieke, niet-intellectuele, niet-traditionele bewegingen. Dit is deels te verklaren uit verlegenheid met rechts-conservatieve christelijke partijen als de SGP (te klassiek en te klein) en het CDA (te veel allemans vriend), terwijl deze Evangelische christenen tegenwoordig voorstanders zijn geworden van expliciet christelijke politiek.

Boekanalyse
Dit boek zou een boeiende, journalistieke blik geven in het (politieke) leven van de uit de RPF voortgekomen Segers. CU-fractieleider sinds 2015. Onderzocht wordt wat de CU in het algemeen en Segers specifiek willen. Het zou ook inzicht geven in het politieke spel voor en achter de schermen. Het richt zich op de verkiezingen van 17 maart 2021 en beschrijft enkele spanningen in de coalitie VVD-CDA-CU-D66.

De bespreking in dit boek uit januari 2021 reikt tot voorbij de val van het kabinet Rutte III en blikt zelfs al vooruit naar de verkiezingsavond. De bespreking is ook bijzonder gekleurd door de Corona-pandemie, want in het herdenkingsjaar 75-jaar bevrijding (2020) zijn ook de meest ingrijpende vrijheidsbeperkende maatregelen sinds de Tweede Wereldoorlog ingevoerd.

Het heeft 21 hoofdstukken met enkele zwart-wit foto’s voorafgegaan door een Introductie en afgesloten met een Epiloog. De meeste aandacht gaat naar de voorgeschiedenis van Segers en de kerkrel van 5 oktober 2020 om de Coronaregels voor kerkdiensten. In een Bijlage zijn Facts & Figures over de CU opgenomen. Afgesloten wordt met een korte personalia van Pasterkamp op de binnenflap.

Gevarieerd
Pasterkamp heeft zijn boek een gevarieerde samenstelling gegeven, door hoofdstukken die gebeurtenissen beschrijven te laten afwisselen door interviews met zeven belangrijke vrouwen uit de omgeving van Segers en intermezzo’s met Internetartikelen van Segers.

Evaluatie
Dit is een interessant boek over de persoon Segers en hoe hij de CU leidt. Het geeft inkijk in het denken en doen van Segers en de bredere CU tijdens gebeurtenissen in chronologische volgorde. Segers komt naar voren als een hoogdravende man die op de drempel staat van de kerk en de wereld (pluralist), maar worstelt met ideaal en realiteit.

Het kan toevallig en onbedoeld zijn, maar in de woorden ‘bidden’ en binden’ lijkt twee keer de naam van de nieuwe Amerikaanse president Biden voor te komen. Toeval of niet, er is zeker overeenkomst tussen de hoogmoedige progressieve lijn van de Amerikaanse Democraten en de christelijk-sociale (linkse) CU-agenda. Hoewel de CU wordt gepresenteerd als middenpartij.

Pasterkamp schrijft bondig, soms grappig en vaak to-the-point. Een aanrader voor geïnteresseerden.

Verkrijgbaar bij www.pelgrimonline.nl en bij de christelijke boekhandel.


Pasterkamp, R., Bidden en binden. Christen in de coalitie. 2021, KokBoekencentrum, Utrecht, 159 pagina’s, € 9,99, ISBN: 9789043534932.