De geloofsreis van Sam

0
740

Jonge kinderen het verhaal van de Bijbel vertellen is niet eenvoudig. Een mogelijkheid is om het in een geheel eigentijdse context te doen. Dat deed Marieke den Butter in het kinderboek ‘Op naar Vast en Zeker’. Hoe is dat gedaan?

Het verhaal gaat over Sam en zijn familie die met vele anderen van allerlei etniciteiten te voet op reis is naar de stad Vast & Zeker. Ze overnachten in tenten, maar iedereen heeft zijn eigen soort tent. Sommige zijn klein, groot of oud. Dat komt door ‘de Leugenaar’, waardoor alles mis is gegaan.

De stad waarnaar ze op reis zijn is gebouwd door de Grote Bouwmeester. De weg die ze volgen heet ‘Vaste Hoop’. Onderweg krijgen de reizigers steun van ‘de Herder’, ‘de Trooster’ en ‘het Boek’. Wie of wat dat zijn wordt in het verhaal uitgelegd. Er is ook nog een andere weg, die ‘Schone Schijn’ wordt genoemd. Maar de mensen die op die weg reizen schijnen niet serieus eropuit te zijn om de stad Vast & Zeker te bereiken.

Boekanalyse
Het boek is een kinderverhaal over leven, lijden, geloofsverlating en hoop. Toch zou dit boek ook volwassenen diep kunnen raken. Schrijfster is getrouwd en heeft acht kinderen. Ze schreef al eerder boeken. De illustraties zijn gemaakt door Linda Heijnekamp. Het boek heeft een groot formaat (rechthoekig). Elke twee tegenoverliggende pagina’s hebben aan één kant een grote tekening en op de andere de tekst in grote letters. Elke tekstpagina heeft een klein plaatje boven de tekst. Dit plaatje is een detail uit de tegenoverliggende grote tekening. In de tekeningen staat de natuur, maar vooral dieren en planten centraal. Opvallend is dat de personen in het verhaal niet alleen divers zijn qua cultuur, maar dat er ook oude mensen in voorkomen, zoals Sams opa Viktor.

Uitnodiging
Het boek begint met een uitnodiging aan de lezer om een eindje mee te gaan met de reis van Sam. Het is een reis over hoge bergen, door diepe valleien en donkere wouden, maar heeft soms onverwachte rustplaatsen. ‘De Trooster’ brengt de reizigers daar.

Evaluatie
Dit is een leuk boek voor kinderen vanaf 6 jaar. Het verhaal heeft wel wat weg van het boek ‘De christenreis’ van John Bunyan. Hoewel ergens wordt gesteld dat het soms donker en mistig op de weg ‘Vaste Hoop’ kan zijn, schijnt op de meeste tekeningen de zon uitbundig en is het voorjaar of zomer. Dat is niet realistisch. Daar staat tegenover dat gesteld wordt dat het reizen op deze weg soms oersaai is. Dat is dan weer wel realistisch. Niet alles wat in het verhaal gebeurd is volledig één-op-één op de Bijbel te leggen en ook wordt niet alles ingevuld met vergelijkingen met de Bijbel, maar dat schept dan ruimte voor de ouders of opvoeders om dat met eigen woorden uit te leggen. Dit boek wordt aanbevolen.


Butter, M. den, Op naar vast en zeker. Over een reis en een stad. 2020, Groen, Heerenveen, 31 pagina’s, € 15,99, ISBN: 9789088972348. Verkrijgbaar bij www.pelgrimonline.nl en bij de christelijke boekhandel.