Geliefde Opwekkingsliederen 3

0
321
Opwekkingsliederen (geestelijke liederen die Stichting Opwekking in Putten uitgeeft) zijn al lang in omloop. Omdat deze liederen al zo lang bestaan zijn ze inmiddels deel gaan uitmaken van het leven van heel wat christenen. Allerlei herinneringen zijn er aan verbonden geraakt. Mooie, bijzondere en misschien ook droevige momenten. Maar bovenal brengen de liederen gelovigen in diepe verbinding met en grote vreugde voor God. Jaap Kramer en Hendrik van Veen hebben op deze CD, al weer hun derde in de serie, een vijftiental van deze Opwekkingsliederen muziekaal gespeeld op piano en orgel. De opname vond plaats in de Ichtuskerk op Urk (22-3-19). Het zal velen raken, ontroeren en inspireren.

Door Marco van Putten

Het eerste nummer dat ze gekozen hebben is nr. 770 ‘Ik zal er zijn’ dat rustig en meditatief begint, maar uitloopt in een lofprijs aan God. Toch eindigt dit lied weer in een ernstige overweging van de tekst van het lied. Meteen het langste en een van de mooiste nummers op deze CD. Daarna volgt nr. 642 ‘De Rivier’. Jaap & Hendrik spelen het eerst als een soulnummer en daarna als een swingnummer. Hun vertolking van het mooie aanbiddingslied nr. 462 ‘Aan uw Voeten Heer’ zal velen aanspreken. Waarschijnlijk het mooiste nummer van de CD. Het vlotte, vrolijke nummer 276 ‘Laat heel de wereld het zien’ is een mooie afwisseling. Dan volgt weer 520 ‘Wees mijn verlangen’ dat rustig en meditatief begint, maar opbouwt naar een lofprijs aan God. Het bijna klassiek geworden nr. 6 ‘Samen in de Naam van [de Here] Jezus’ vult goed aan bij de gekozen nummers op deze CD. De uitvoering is vrolijk met improvisaties. Daar past het jazzy uitgevoerde oude nummer 1 ‘Hij is de Koning van mijn hart’ goed bij. Mooi uitgevoerd is nr. 400 ‘Liefde was het’. Het loopt uit op een krachtige belijdenis. Nummer 54 ‘Looft de Here, al gij volken’ is opnieuw jazzy uitgevoerd en 281 ‘Als een hert dat verlangt naar water’ is uitgevoerd op twee piano (het enige nummer zonder orgel). Wie geniet er niet van dit ontroerende en diepe lied dat is uitgevoerd alsof het filmmuziek is? Dan volgt het rustig uitgevoerde en prachtige 695 ‘Stil’. Daarna volgen drie lange nummers, waarvan 818 ‘Op die dag’ de eerste is. Het begint rustig, maar loopt uit in een lofprijzing van God. Daarna 464 ‘Wees stil voor het Aangezicht van God’. Het begint rustig en gedragen, maar ook dit loopt uit in een uitbundige lofprijzing om daarna weer te verstillen in een rustig einde. Dan het mooie meditatieve nr. 687 ‘Heer, wijs mij Uw Weg’. Deze CD sluit mooi af met oude nummer 47 ‘Omdat Hij leeft’. Inderdaad, omdat Hij een Levende God is, bestaan wij gelovigen en volharden wij. Deze CD is een aanrader.

Jaap & Hendrik. Geliefde Opwekkingsliederen. CD nummer 1419052. 2019, STH records, Kampen, c.55 min., € 14,90, ISBN: 8716114190521.