Drie brandstichtingen in kerken geen toeval volgens Kopten

0
331
Drie Koptische kerken werden in brand gestoken en volgens Koptische gelovigen is dat geen toeval. Autoriteiten deden onderzoek en noemen kortsluiting als oorzaak.
 
Op vrijdag 1 november stond een deel van de Mar Girgis al-Gyoushikerk in Cairo in brand. De brand werd geblust voordat grote schade ontstond en niemand raakte gewond.
Bij een brand op 16 oktober in de Mar Girgiskerk in Mansoura, 120 kilometer ten noordoosten van Cairo, raakten vijf mensen gewond. Twee van hen waren brandweerlieden. Het vuur verwoestte de houten kapel op de eerste verdieping van de kerk.
Drie dagen daarvoor ging de Mar Girgiskerk in het zuiden van Cairo in het Helwan-district in vlammen op. De autoriteiten deden onderzoek naar deze brandstichtingen en gaan er van uit dat kortsluiting de oorzaak is. Maar Koptische gelovigen zijn daar niet van overtuigd.
 
Priester Samul Mohsen van de kerk in Mansoura woont vlakbij de kerk en zag dat de vlammen en rook uit het dak kwamen. Mohsen: “Op beveiligingscamera’s bij de kerk is te zien dat iets op het dak van de kerk werd gegooid.” Een andere priester van de kerk, priester Armia Iskandar die van beroep elektrisch ingenieur is, beweert dat dit deel van de kerk in 2003 is gebouwd en dat er geen sprake kan zijn van kortsluiting. Iskandar: “Toen we de kerk bouwden hebben we er op gelet dat alle elektra goed verzorgd was. Ook sluiten we de elektra af als we niet in de kerk zijn en er zijn veiligheden ingebouwd ter bescherming voor kortsluiting.”
 
De kerk in Helwan was een houten gebouw door de Duitse gemeenschap gebouwd in 1898. Sinds 1971 werd het door de Koptische kerk gebruikt voor erediensten. “Ons verlies is groot. We hebben een groot historisch gebouw verloren en we kunnen zoiets niet herbouwen”, zegt priester Andrawes Azmy die al dertig jaar in deze kerk dient. “Toen ik hoorde van de brand, haastte ik me naar de kerk en ik zag dat het houten gebouw snel afbrandde. De brandweer kon niets meer doen. De kerkleiding vroeg ingenieurs om onderzoek te doen maar er waren geen bewijzen voor kortsluiting.” Op zondag 20 oktober kwam de gemeente naar de verbrandde kerk om in de ruïne een dienst te houden.
 
Voor priester Ephraim Youssef van de kerk in Mansoura is het overduidelijk dat er sprake is van brandstichting. “Terroristen veranderen hun methodes van bomaanslagen naar brandstichting. Ze richten zich op houten gebouwen omdat die sneller afbranden.”
 
Bron: WWM / Open Doors / Fotobijschrift: Een week na de brand hielden de Koptische gelovigen hun eredienst in de uitgebrande kerk. Foto genomen van videobeelden.