Gelukzoeker, door Gor Katchikyan

0
337

‘Ik ben gaan tellen hoeveel zegeningen er in mijn leven waren. Gezondheid, geloof, hoop, liefde van mijn ouders en mijn broer. Als je je zegeningen telt, verdwijnt de ellende. De vreugde diep vanbinnen maakte het geweldig om de stallen schoon te scheppen. De stank werd als een geurig parfum, dat ik diep inademde.’

Tekst: Rineke Peterson

Zomaar een citaat uit het boek van Gor Katchikyan. Gor kwam als twaalfjarige jongen met zijn ouders en zijn broer uit Armenië gevlucht in de hoop in Nederland asiel te krijgen. Maar die weg ging niet over rozen. In totaal heeft het gezin ruim acht jaar in slopende onzekerheid en onder barre omstandigheden geleefd, tot ze uiteindelijk generaal pardon kregen en officieel werden toegelaten.

In dit boek vertelt Gor hoe het leven voor hem en zijn familie in de opvangcentra was, hoe hoop en wanhoop zich afwisselden als de regen en de zon.

Het boek lees je in één adem uit. Het verhaal boeit van begin tot eind. Het is goed geschreven en leest prettig.

Het mooie aan het verhaal vind ik de houding van Gor. Hij is niet een type wat het bijltje erbij neerlegt, maar in de meest belabberde situaties probeert hij toch weer een oplossing te bedenken om de situatie dragelijker te maken. Ook mooi is zijn beschrijving over hoe God en het christelijke geloof zijn leven inkwam en nu zijn leven bepaalt.

Met het huidige vluchtelingengebeuren vind ik dit boek echt een must om gelezen te hebben. Het helpt je te begrijpen dat vluchtelingen geen problemen zijn, maar unieke mensen met ieder hun gaven en talenten.

Gelukszoeker, Gor Katchikyan, uitgeverij de Barbaar, ISBN 9789059990913, paperback, 115 pagina’s, €13,50

Klik hier om dit boek online te bestellen!