God kan menselijke monsters veranderen

0
498

Het verschil tussen iets doen waarin je gelooft of niet is doorslaggevend. Zo was het ook met Bart Millard. De film over hem toont hoe hij tot een in Amerika best verkochte gospellied ‘I can only imagine’ kwam. Het is een op waarheid gebaseerd verhaal. Hoe is dat gedaan?

Barts gospellied veranderde heel wat mensenlevens en gaf hoop. De film begint met een interview over dat lied met de bekende gospelzangeres Amy Grant. Ze vroeg hem hoe hij dit lied ooit had kunnen schrijven in 10 minuten. Daar moest een hele levenservaring achter schuil gaan. Zo was het ook.

Slechte jeugdervaringen
Het verhaal begint in Greenville, Texas. Het is 1985. Bart houdt van sciencefictionverhalen en gaat helemaal op in die fantasie en in muziek. Hij ziet zichzelf in die wereld. Maar thuis is de werkelijkheid heel anders. Zijn vader (Dennis Quaid) is een agressieve, boze man, die hem soms flink slaat. Zijn vader maant hem te stoppen met zijn droomwereld en fantaseren. Thuis is er steeds ruzie en geldproblemen.

Bart wordt naar een jeugdkamp gestuurd van de Baptistenkerk. Daar heeft hij een fijne tijd en de Bijbellessen die hij daar krijgt blijven hem bij. Daar is ook Shannon. Een meisje dat verliefd op hem wordt. Thuisgekomen heeft zijn moeder het gezin verlaten en hij blijft achter met zijn vader.

American football
Bart gaat zich toeleggen op de dingen die zijn vader mooi vindt en daarom gaat hij net als hem op American football. Alleen presteert hij niet zo goed en daarom daagt zijn vader hem uit om tot het uiterste te gaan, net als hij vroeger deed. Als hij dat doet, gaat het helemaal fout. Hij breekt zijn benen en de diagnose is dat hij nooit meer zal kunnen voetballen. In de ogen van zijn vader is maar weer eens bewezen dat hij niets anders is dan een nietsnut.

Zangtalent
Op de middelbare school zoeken Shannon en zijn vrienden naar mogelijkheden voor Bart en hij komt terecht bij het schoolkoor als de geluidsman. Maar dan ontdekt de koorleidster dat Bart heel goed kan zingen en wordt hij als leidende zanger ingepland voor de schoolmusical. Bart blijkt inderdaad goed te zingen. Ondertussen wordt bij zijn vader kanker vastgesteld, maar hij laat er niets aan doen en zegt het ook tegen niemand. Hij maakt Bart wel belachelijk over zijn zangtalent. Dan verlaat Bart zijn vader en gaat de wijde wereld in. Hoe zal dat aflopen…?

Evaluatie
Dit is een realistische en ontroerende biografische verfilming van iemand die door zijn geloof en gospelmuziek op het juiste pad blijft, maar wel zijn grootste uitdaging onder ogen moet leren zien. Alleen zo komt hij tot ware bloei. Een film ‘uit het leven gegrepen’ die laat zien dat kiezen voor Gods woord uiteindelijk vruchten afwerpt, maar soms een lange weg vraagt. Een must have.


I can only imagine. The song you know. the story you don’t. 2020, NEEMA Media B.V., Amersfoort, c.112 min., € 14,99, ISBN: 9789492925398.