Handboek voor kunst in de kerk

0
290
Bij kunst in de kerk ben je al gauw geneigd te denken aan Mariabeelden. Dat soort kunst heeft in de kerk haar status wat verloren. Maar de tijden zijn veranderd en de kunst is ook veranderd. En daar gaat dit boek over. Volgens de schrijvers van dit boek is er een opleving als het gaat om het gebruik van kunst in de kerk. De kunst is veel breder geworden. Kunst is nu meer dan beelden. Het is de architectuur van de kerk, het zijn muurschilderingen, het zijn mediavoorstellingen, het is performance, gedenkhoeken, wandkleden, muziek, bloemstukken enzovoorts. Kunst in de kerk is dus eigenlijk heel breed.

Door Rineke Peterson

Het boek inspireert bijzonder tot nadenken over de plek van kunst in de kerk. We kunnen God ontdekken in de schoonheid van een bepaalde lichtinval, bij bepaalde muziek, in een bepaalde sfeer waar meerdere van onze zintuigen doelbewust naar God gericht worden. Kunst in de kerk is meer dan een plaatje bij een praatje; het is een gesprekspartner.

Het boek is naast informatief ook heel praktisch. Het geeft tips over hoe je kunst kunt gebruiken tijdens een preek, hoe je een kunstproject kunt opzetten, welke kunst geschikt is om te gebruiken en welke niet. Dit alles wordt rijk geïllustreerd met kleurenfoto’s.

Nadeel van dit boek vind ik dat er termen worden gebruikt waarbij wordt verondersteld dat de lezer deze termen kent. Termen als Pieta, vespers en kyriegebed worden niet uitgelegd. Deze termen worden in evangelische kringen zelden tot nooit gebruikt. Maar voor iemand uit die kringen die het vermogen heeft om daar doorheen te kijken, is het toch echt een heel leuk boek. Het laat je inzien dat mensen een verschillende geloofsbeleving hebben en jou op hun manier iets van God kunnen laten zien als je bereid bent er tijd voor te nemen.

Als je nog nooit echt bewust over dit onderwerp hebt nagedacht, is dit boek heel geschikt om je denken te verbreden en je meer bewust te maken van wat je om je heen ziet. Ook kun je als voorganger of dominee leuke ideeën krijgen over hoe je kunst in jouw diensten zou kunnen gebruiken.

Handboek voor kunst in de kerk, Marleen Hengelaar-Rookmaker en Anikó Ouweneel-Tóth, paperback, 256 pagina’s, Uitgeverij Buijten & Schipperheijn. ISBN 978-90-5881-815-7, prijs €25,00.

Klik hier om het boek bij Pelgrimonline te bestellen.