Harp of gold

0
313
Uit de Bijbel is bekend dat de latere koning David harp speelde en dat Israëls eerste koning, Saul, die gekweld werd door een boze geest, rustig werd van dat harpspel. Dat laatste gaat zeker op voor deze CD ‘Harp of Gold’ van Regina Ederveen. Meer dan 79 minuten lang! Ze speelt een heel gevarieerd repertoire van harpstukken van verschillende componisten vanaf de 18de eeuw tot in deze eeuw in de Koepelkerk in Renswoude. De stukken staan chronologisch gerangschikt, zodat een luisteraar die niet zo bekend is met harpmuziek een mooie kennismaking krijgt door de eeuwen heen.

Door Marco van Putten

In het informatieboekje staat informatie over de componisten en hun stukken (Engelstalig). Daarin staat ook een korte biografie van Regina Ederveen en foto’s van haar prachtige barokke harp.

De CD opent met ‘Sonata D minor’ van de melancholieke Tsjech Jean-Baptiste Krumpholtz. Hij zou een student geweest zijn van de grote Joseph Haydn tijdens zijn verblijf aan het hof van graaf Esterhazy. Dit wordt gevolgd door ‘Allegro from Sonatine II’ van de Parijsenaar Francois-Joseph Naderman. Zijn vader was harpbouwer. De ‘19e Étude’ is van de in Bohemen geboren Nicolas Bochsa, de medeoprichter van de Royal Academy of Music. Het stuk ‘Santa Lucia’ is een heel bekende melodie van J.B. Chatterton op de golf van Napels. Daarna volgt het korte, maar interessante ‘Solo pour harpe’ van de bekende Belg César Franck. De componist John Thomas uit Wales schreef het mooie stuk ‘The Minstrel’s Adieu to his Native Land’. Van de in Berlijn geboren Albert Zabel is het stuk ‘Marguerite au Rouet Op.19’ gebaseerd op het dramastuk ‘Faust’ van Goethe. Het achtste stuk ‘Morceau à déchiffrer pour harpe’ is een kort, mooi en romantisch stuk van de Franse componist Léo Delibes. Het romantische stuk ‘O’Carolan’s Lament’ is gebaseerd op the treurlied voor de Ierse harpist O’Carolan. Dan volgen drie stukken van Alphonse Hasselmans ‘Harpe d’Éole’, ‘Étude Mélodique’ en ‘Guitare’. Hij werd professor Harp aan het conservatorium in Parijs. Daarna volgen de twee impressionistische stukken ‘Invocation’ en ‘En Rêve!’ van de Parijsenaar Gabriel Verdalle. Het stuk ‘Nocturne’ van Mikhail Ippolitov-Ivanov, professor was op het conservatorium van Moskou, is geïnspireerd op de nacht. Dan volgen de stukken ‘Capriccio’ en ‘Morgenstimmung’ van de Nederlander Johannes Snoer. Het stuk ‘Royale Fiancée’ van Fernand Maignien is geschreven voor een huwelijk in Kingston upon Thames en begint met de bekende melodie van de Big Ben. Met het stuk ‘Serenata’ van Alberto Salvi gaan we de 20ste eeuw binnen. Deze Italiaan ging al vroeg naar de Verenigde Staten van Amerika waar hij carrière maakte. In de twee stukken ‘Habanera’ en ‘Pour la Señorita’ van de Parijsenaar Freddy Alberti komen Spaanse accenten naar voren. De CD sluit mooi af met het lange stuk ‘Konzertfantasie über Russische Volksmelodien’ van E. Schubert, die uit voor velen heel bekende melodieën bestaat. Regina laat daarin nogmaals horen hoe mooi harpmuziek kan zijn. Deze CD is een aanrader.

Regina Ederveen. Harp of Gold. 2018, STH records, Kampen, c.79 min., € 14,90, ISBN: 8716114183929.