Oproep van de Here Jezus

0
417

De 6de Cd van de Griekse componiste Tatiana Manolidou is door een gebeurtenis in 2016 heel anders geworden. Tot dan toe had zij zich niet met het geloof bezig gehouden, maar toen is ze tot inkeer gekomen. Op deze Cd met 12 nummers (+1 bonus track) staat hoofdzakelijk instrumentale muziek geïnspireerd door de Bijbel.

Tatiana komt uit een familie met meerdere generaties van componisten en muzikanten. Ze is zangcoach aan een conservatorium in Athene en componeert TV- en theatermuziek en doet optredens in Griekenland en op Cyprus als zangeres en/of pianiste.

Voor deze Cd ‘Jesus calling’, opgenomen in Griekenland, heeft Tatiana diverse uitvoerende samengebracht die piano, synthesizer, viool, hobo, bas en cello bespelen. Ook zijn er achtergrond zangers. Bij alle nummers speelt Tatiana op piano/synthesizer.

Op deze Cd staan ook eerder gecomponeerde nummers die Tatiana heeft herbewerkt nadat ze God ontmoette. In het bijgeleverde boekje staat meer over Tatiana en de liedteksten, informatie over de achtergrond/inspiratie van de nummers, de uitvoerenden en foto’s.

Het openingslied ‘Gleam’ (sprankje hoop), gezongen door Linda Christine Zeppos, is een rustig nummer. Het gaat erover dat God gezien wordt in de Schepping en wat dat betekend voor de persoonlijke relatie met God (Ps 121:1-2). Het nummer ‘Ego eimi to foos’ (Ik ben het licht van de wereld (1994); Jh 8:12) is een pianostuk begeleidt door cello en hobo. Het wat melancholische pianonummer ‘You are my God’ (Gn 1:3) wordt begeleidt door cello en viool. De titelsong ‘Jesus calling’ (2017) begeleidt door cello heeft een heel opgewekte melodie, maar drukt ook tederheid uit (Jh 14:3-4). Waarschijnlijk een van de beste nummers op deze Cd.

Het Einaudi ritme van het pianonummer ‘With every step I find You there’ (Ps 18:36) is in feite een Griekse dansmelodie. Dit is waarschijnlijk het beste nummer op deze Cd. Het nummer ‘Kyrie’ (2013) roept de Heer in het Grieks aan begeleidt door piano. Gezongen en gespeeld door Tatiana. Het heeft een oosterse lading (Ex 17:6). Het rustige pianostuk ‘Loneliness’ begeleidt door cello drukt verdriet uit (Ps 13:2). Het snelle pianonummer ‘The wrath of God’ (Jona 3:9) begeleidt door cello en viool is Schubertiaans. Het pianonummer ‘Confession’ (2004) is overduidelijk Grieks/oosters/Joods van karakter (Mc 14:36). Het wordt begeleidt door meerdere instrumenten. Dit is een van de beste nummers op deze Cd.

Het cellonummer ‘When the nails hurt Him’ (Mc 15:33) begeleidt door piano is dramatisch maar rustig. Het vioolnummer ‘Halleluiah’ (1999), begeleidt door piano, hobo, cello, en zang, verblijdt zich terecht over de opstanding van de Here Jezus (Lk 24:6). Het urbaanse trompetnummer ‘The mission’ (Lk 4:43) heeft een Grieks/oosters ritme begeleidt door piano en cello. Een krachtige afsluiting. Het bonusnummer ‘Hiliaktida tou Theou’ is de Griekse versie van het lied Gleam.

Evaluatie
Dit is heel mooie en gevarieerde (film)muziek om van te genieten uit het hartland van de eerste zendelingen. De Cd wordt zeker aangeraden.

Verkrijgbaar bij www.pelgrimonline.nl en bij de christelijke boekhandel.

Manolidou, T., Jesus calling. Free 3125. 2020, Continental Sound Music, Rotterdam, c.46 min., € 13,50, ISBN: 5061306913253.