Pad naar eeuwige verlossing

0
296
Voor oorlogstrauma’s is meestal weinig aandacht. Niet slechts bij hen die een oorlogstrauma hebben, maar ook bij de verantwoordelijken voor hun herstel. De film ‘Path to redemption’ toont hoe het waargebeurde verhaal van Louis Zamperini dat verging. Hoe is dat gedaan?

Door Marco van Putten

De opening
De film begint met een korte, documentaireachtige samenvatting van de voorgeschiedenis van Louis, waarbij de nadruk ligt op zijn oorlogsjaren. Hij verbleef tijdens de Tweede wereldoorlog in een Jappenkamp. Vervolgens is hij in 1950 te Tokyo om het Amerikaanse leger te helpen voormalige Japanse oorlogsmisdadigers te identificeren.

Louis probeert de draad weer op te pakken
De film begint net na de oorlog. Louis, bijgenaamd Louie, keert naar zijn familie in Californië terug. Ze zijn zo blij dat hij de oorlog heeft overleefd. Maar Louie is niet zo gelukkig. Hij kan geen werk vinden en krijgt ook af en toe oorlogsherinneringen. Vooral de Japanse commandant Watanabe verschijnt steeds in angstbeelden. Hij ziet hem zelfs overdag tussen de mensen en hij bedreigt hem nog steeds. Dan vraagt het Amerikaanse leger hem om promotietoespraken te houden voor legerobligaties. Al snel speelt zijn drankprobleem op. Zijn chef geeft hem een bevel om een paar weken verlof te nemen in Florida. Daarna moest hij zich melden bij de legerpsychiater.

Verliefd, verloofd en getrouwd
In Florida ontmoet hij oude kameraden en pakt hij zijn drankprobleem weer op. Ook ontmoet hij er Cynthia Applewhite. Ze gaan samen uit en raken al snel verliefd. Als hij terugkeert naar huis volgt al snel een huwelijk. Maar toch komt weer zijn drankprobleem naar voren die in verband staat met zijn oorlogstrauma. Omdat hij nog steeds geen werk kan vinden stelt Cynthia voor dat hij weer zijn hardloopcarrière oppakt. Iets waar hij en zijn broer zich al voor de oorlog op hadden toegelegd en waardoor Louie mee kon doen aan de Olympische spelen van 1936. Maar dan blijkt dat zijn been zo erg beschadigd is geraakt tijdens zijn verblijf in het Jappenkamp dat hij een professionele hardloopcarrière wel kan vergeten. De ellende in het gezin neemt toe, ondanks dat ze een kind hebben gekregen. Cynthia overweegt een scheiding.

Herstel komt nader
Dan komt Billy Graham naar hun woonplaats met een tent-evangelisatie campagne. Cynthia gaat erheen en besluit daarna dat ze bij Louie blijft, maar vraagt hem wel mee naar de tent-evangelisatie. Hij doet dat, maar op het cruciale moment – als er om bekering wordt gebeden – dan rent Louie de tent uit. Zal het goed komen …?

Evaluatie
Dit is een professionele dramafilm die heel goed geacteerd is. Het is het vervolg op de in 2015 uitgekomen film ‘Unbroken’. Jammer is wel dat de spelers in de hoofdrollen van beide films totaal verschillend zijn. De film sluit af met een stukje documentaire materiaal over hoe Louie zijn belofte inlost en zijn leven wijdt aan God. Getoond wordt hoe hij dat gedaan heeft. Deze Dvd is een aanrader.

Unbroken: Path to redemption. 2019, Universal Pictures Benelux, Amsterdam. c.94 min., € 12,99, 5053083164010.